Mai multe procese sunt pe rol în SUA în legătură cu bolile provocate oamenilor de utilizarea unui pesticid pe bază de glifosat, produs de Monsanto.

Într-o audiere publică la Parlamentul European, miercuri, doi avocați americani au spus că sunt încrezători că vor câștiga noi procese împotriva Monsanto, după victoria de referință de luna trecută, când un tribunal din San Francisco a ordonat companiei americane să plătească unui grădinar 289 milioane de dolari, scrie EURACTIV.com.

„Judecătorul nici măcar nu ne-a lăsat să arătăm 80% din documentele care arată că Monsanto a manipulat studiile științifice, a scris studii pentru alții și a eliminat descoperirile privind proprietățile cancerigene ale Roundup și glifosatului. Și totuși juriul a votat în unanimitate împotriva Monsanto”, a spus Robert F. Kennedy, unul dintre avocații familiei lui DeWayne Johnson, care a acuzat compania americană că s-a îmbolnăvit de limfom non-Hodgkin după ce a utilizat Roundup timp de mai mulți ani.

De partea cealaltă, gigantul industriei chimice Bayer - care a cumpărat recent Monsanto - a spus că va apela verdictul și că Roundup este sigur.

Bayer are, într-adevăr, o problemă serioasă în SUA, deoarece pe rolul tribunalelor americane sunt aproape 9.000 de cazuri de litigii legate de produsele Monsanto, potrivit raportului trimestrial transmis burselor chiar în această săptămână. Dacă mai multe procese se vor solda cu plata unor despăgubiri, Bayer va fi nevoită să plătească sume imense, luând drept referință verdictul din 12 august.

Compania este încrezătoare că Roundup este un produs sigur și a pus deoparte bani pentru o apărare „viguroasă”.

Dar avocatul Robert F. Kennedy speră că poate prezenta în viitoarele procese mai multe dintre documentele care arată contrariul, ceea ce, în opinia sa, va crește șansele reclamanților.

Kennedy a vorbit în Parlamentul European în cadrul unei audieri organizate de verzii europeni pe tema pesticidelor. În introducere, europarlamentarul Bart Staes a subliniat că această conferință nu are drept scop contrazicerea activității din comisia PEST - o comisie specială a Parlamentului European care drept scop analiza procesului de autorizare a pesticidelor în UE - ci să completeze informațiile privind îngrijorările privind efectul pesticidelor asupra sănătății și mediului.

Michael L. Baum, un alt avocat din echipa lui DeWayne Johnson, a explicat că unele documente provin chiar de la Monsanto și evidențiază strategia companiei americane de manipulare a dovezilor științifice și de eliminare a informațiilor privind riscurile de dezvoltare a tumorilor canceroase.

Printre alte exemple, Baum a vorbit de atacurile companiei asupra unui biolog francez după ce acesta a publicat un studiu privind toxicitatea Roundup și a unui soi de porumb, modificat genetic pentru rezultate mai bune în combinație cu pesticidul.

Studiul a devenit viral în 2012, prezentând tumori care puteau ajunge la dimensiunile unei mingi de tenis, dar a fost considerat inconcludent în cercurile științifice. Potrivit lui Baum, Monsanto l-a atacat pe biologul Gilles-Eric Seralini pentru a-și retrage studiul. La un an după publicarea acestuia, în noiembrie 2013, publicația Food and Chemical Toxicology, în care studiul a apărut prima dată, l-a retras, o mutare considerată fără precedent în lumea științifică. Dar în 2014 studiul lui Seralini a fost republicat de o alta publicație, Environmental Sciences Europe, iar doi ani mai târziu biologul a câștigat un proces de defăimare împotriva Monsanto.

Documentele susțin plângerile depuse la tribunalele americane privind bolile și decesele provocate de expunerea la erbicidul Roundup, iar cele peste 8.000 de procese aflate în curs vor fi influențate de verdictul din San Francisco, susțin avocații americani.

Și în Europa a fost o luptă pentru interzicerea glifosatului, dar erbicidele care îl conțin pot fi folosite în UE până în 2020. Susținătorii interzicerii glifosatului menționau unele indicii că expunerea la substanța menționată poate cauza cancer la oameni și că ele au contribuit la degradarea ecosistemelor. Pe de altă parte, Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite (EPA) susține că glifosatul nu ar fi cancerigen pentru oameni, contrazicând concluziile unei comisii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

Dar politica UE este deja orientată către reducerea dependenței de pesticide și către eliminarea acestora în viitor.

Parlamentul European a înființat în urma controverselor legate de glifosat o comisie specială (PEST care va evalua procedura de autorizare a pesticidelor în UE, eventualele eșecuri în modul de evaluare științifică și autorizare a substanțelor, rolul Comisiei Europene în reînnoirea licenței glifosatului, dar și dacă există conflicte de interese în procedura de aprobare și dacă diversele agenții ale UE cu rol în procesul de autorizare au suficienți angajați și finanțare adecvată.