Sute de refugiați aflați la granița dintre Belarus și Polonia au fost transportați joi cu avionul în patria lor. Aleksandr Lukașenko a făcut o ofertă Uniunii Europene.

Mii de migranți au primit vize de turist din Belarus în ultimele săptămâni și au fost introduși ilegal până la granițele UE. Acum, sute de oameni sunt trimiși înapoi din Belarus în țara lor de origine - Irak.

Joi după-amiază, o cursă specială cu destinația Bagdad a decolat de pe aeroportul din Minsk, potrivit unui comunicat de pe site-ului aeroportului, scrie Spiegel Online. Agenția BelTa a publicat mai multe videoclipuri cu tineri și familii cu copii în zona de check-in a aeroportului.

Joi este planificată repatrierea a 430 de irakieni plecați în Belarus, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului de externe de la Bagdad. Potrivit agenției de stat INA, angajații Consulatului irakian au înregistrat alte 50 de persoane din Belarus care doresc să se întoarcă în Irak.

Agenția de știri belarusă BelTa a relatat că migranții care se adăposteau în tabere din pădure au foști duși într-un depozit, care nu se află în zona frontierei. Informația a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Poliției de frontieră din Polonia.

Într-un interviu acordat Bild, premierul polonez Mateusz Morawiecki susține că Europa s-ar putea confrunta cu un aflux de milioane de refugiați dacă se relatează controalele la frontiere.

El a declarat că nu se știe ce plănuiesc Belarus și Rusia, dar că e posibil ca această criză să aibă ca scop distragerea atenției de la noi atacuri militare pe care Vladimir Putin le pregătește în Ucraina.

Ministerul polonez al apărării a anunțat că forțele de securitate poloneze au arestat aproximativ 100 de migranți în timp ce încercau să treacă fraudulos frontiera cu Belarus în noaptea de miercuri spre joi. 

Belarus vrea să trimită 5.000 de oameni înapoi - dacă UE acceptă 2.000

Belarus propune Uniunii Europene un compromis, având în vedere situația dificilă a refugiaților de la granița cu Polonia și statele baltice. Agenția de presă BelTa a citat joi un purtător de cuvânt al președintelui Aleksandr Lukașenko care a afirmat că Minsk este gata să trimită 5.000 dintre ei înapoi în țările lor de origine, dacă UE ia 2.000 de persoane. Președintele belarus i-ar fi propus acest lucru cancelarului Angela Merkel.

Însă Comisia Europeană respinge orice negocieri pe tema migranților de la frontiera externă a UE. ”Negocierile cu regimul Lukașenko sunt excluse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer. El a făcut această declarație după cea de-a doua convorbire telefonică dintre cancelarul Angela Merkel și  Aleksander Lukașenko. 

"Trebuie să conștientizăm faptul că orice discuție directă cu Lukașenko îi vine (acestuia) în ajutor, pentru că îi legitimează regimul", a declarat premierul polonez.

Agenția oficială BelTa relatase miercuri că Merkel și Lukașenko au convenit ca UE și Belarus să ”înceapă imediat negocierile”. Uniunea nu recunoaște realegerea lui Lukașenko, reclamând neregulile de la scrutinul din 2020.

Pentru a preveni aducerea migranților în Belarus și de acolo introducerea lor în mod ilegal în spațiul comunitar, Uniunea Europeană a amenințat recent cu sancțiuni severe împotriva companiilor aeriene care aduc migranți în Belarus.

În urma acestor avertismente, Turcia a decis să interzică cetățenilor din mai multe țări arabe să mai zboare în Belarus de pe teritoriul turc. Și Uzbekistan a anunțat o măsură similară.

UE îl acuză pe liderul autoritar din Belarus, Aleksandr Lukașenko, că a adus migranți la granița cu Polonia pentru a pune presiune pe Bruxelles și pentru a se răzbuna după ce UE a impus sancțiuni împotriva Minskului.