Guvernul de la Berlin a căzut de acord asupra acordării unor ajutoare pentru victimele inundațiilor, în special din vestul Germaniei. Ajutorul, în valoare de 200 milioane de euro, trebuie acordat rapid și fără birocrație.

La o săptămână de la declanșarea inundațiilor, în special în vestul Germaniei, Guvernul a decis miercuri să dea ajutoare în valoare de 200 de milioane de euro. Alte ajutoare, tot în valoare de 200 de milioane de euro, vor fi acordate de landurile afectate, scrie Spiegel Online.

Dacă va fi nevoie de mai mulți bani, Guvernul federal va da mai mulți bani, a declarat ministrul de finanțe Olaf Scholz (SPD). ”Vom face ceea ce este necesar”, a spus Scholz. Banii vor fi puși la dispoziție rapid și fără birocrație. 


Guvernul se așteaptă ca reconstrucția zonelor inundate să coste miliarde de euro. Scholz a subliniat că pentru precedentele inundații au fost necesare până acum circa șase miliarde de euro. ”Prin urmare, vom fi gata acum să mobilizăm ceea ce este necesar și să punem la dispoziție contribuția noastră, și anume jumătate din suma totală”, a spus el.

Banii vor fi folosiți pentru a repara cele mai grave daune aduse clădirilor și infrastructurii comunale și pentru a rezolva situații speciale urgente. ”Cetățenii nu sunt vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat acum”, a spus Scholz. Schimbările climatice sunt de vină. De aceea, ei vor fi ajutați financiar și pentru a-și reconstrui casele distruse.

”Pentru asta plătesc oamenii impozitele, ca să fie ajutați în situații excepționale”, a declarat ministrul de interne, Horst Seehofer (CSU). 


De asemenea va fi înființat un fond de reconstrucție în valoare de miliarde de euro. Reconstruirea zonelor afectate va dura ani de zile, a spus Scholz. Valoarea exactă a fondului va fi stabilită atunci când vor putea fi evaluate mai bine pagubele. 

Pe viitor va fi înființată ”o rezervă națională pentru protejarea sănătății” și vor fi îmbunătățite măsurile de prevenție pentru diverse crize, precum inundații și incendii de proporții. 

”Trebuie să punem capăt schimbărilor climatice provocat de om”, a spus Scholz.

Peste 170 de persoane au murit în urma inundațiilor masive din vestul Germaniei.