Guvernul și-a asumat răspunderea pe legea bugetului pentru 2020, făcând pași înapoi
Guvernul Orban și-a asumat luni răspunderea pe legea bugetului și pe abrogarea unor prevederi din OUG 114.
Premierul Ludovic Orban a explicat în ședința Parlamentului la care au participat foarte puțin parlamentari că Guvernul își angajează răspunderea asupra proiectului legii bugetului de stat pe anul 2020, pentru că altfel nu ar fi putut adopta bugetul până la sfârșitul anului.
"Folosim în premieră o modalitate de adoptare a bugetului de stat care nu a mai fost folosită - procedura angajării răspunderii Guvernului. E o procedură legiferată în Constituție și spre deosebire de OUG are aspecte care o fac mai democratică (...) Am aprobat foarte multe amendamente formulate de parlamentari. Dacă există formațiuni care consideră că legea nu trebuie să intre în vigoare au la dispoziție instrumentul moțiunii de cenzură", a declarat premierul Ludovic Orban, relatează Agerpres.
Premierul a precizat că bugetul este construit pe date reale și o creștere economică de 4,1%, o rată a inflației de 3,1%, un curs mediu de schimb de 4,75 lei pentru un euro. Potrivit lui Orban, vor crește sumele alocate pentru Sănătate și Educație.
Guvernul a decis să renunțe la măsura plafonării sporurilor pentru condiții deosebite la o sumă fixă, Orban a anunțând că sporurile vor fi acordate în forma din 2019, respectiv 15% din salariul de bază.
De asemenea, Orban a anunțat că de la 1 ianuarie detașările din sectorul privat în cel public vor înceta, excepție făcând Ministerul de Externe: "A existat o practică ca în instituțiile publice să fie angajați prin detașare oameni care fuseseră angajați în ONG-uri, în companii private care pur și simplu erau detașați fără niciun concurs, fără o testare a capacităților dacă au sau nu posibilitatea, calitățile, pregătirea profesională să exercite funcția publică respectivă pur și simplu au fost detașați din privat, încălcându-se obligația ca funcțiile publice să fie ocupate prin concurs sau să fie ocupate prin detașare sau prin transfer de la alte instituții publice de către oameni care au exercitat funcția publică și despre care există clar o evaluare privitor la capacitatea girării funcțiilor publice".
El a precizat că Ministerul de Externe va avea termen până la 31 august pentru reglementarea situației, explicând că 50% dintre angajații personalului misiunilor diplomatice sunt din sistemul privat.
Premierul a precizat că au fost acceptate foarte multe amendamente privind obiective de investiții importante depuse de ALDE, USR și PMP.
În ceea ce privește OUG 114, proiectul de lege stipulează corectarea prevederilor legate de domeniul energetic, din domeniul financiar bancar, din domeniul comunicațiilor, din domeniul fondurilor private de pensii.
Comentarii