Guy Verhofstadt, liderul grupului liberalilor din Parlamentul European (ALDE), a vorbit într-un discurs susținut în plenul de la Strasbourg despre situația statului de drept din România.

În discursul susținut cu ocazia prezentării de către premierul român Viorica Dăncilă a priorităților Președinției române a Consiliului UE, Verhofstadt a amintit că România moşteneşte două situaţii de declanşare a articolului 7 din tratatul UE, în cazul Ungariei şi Poloniei. Acest articol vizează cea mai drastică sancțiune ce poate fi aplicată împotriva unui stat membru al Uniunii Europene, putând duce până la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special al dreptului de vot în Consiliul UE.

„Sper că în timpul preşedinţiei dumneavoastră nu va fi un nou nou articol 7, un al treilea caz. Un caz împotriva guvernului dumneavoastră. Şi trebuie să vă spun, nu sunteţi foarte departe de asta. Vă apropiaţi tot mai mult de procedura de declanşare a articolului 7 ignorând recomandările Comisiei de la Veneţia”, a avertizat Verhofstadt.

Liderul liberalilor din PE a precizat că în timpul discuţiilor cu Liviu Dragnea de la Bucureşti, din luna noiembrie 2018, preşedintele Camerei Deputaţilor a apărat atitudinea guvernului, afirmând că „statul de drept este o chestiune de subsidiaritate”.

„Multe lucruri sunt o chestiune de subsidiaritate, dar cu siguranţă nu şi statul de drept”, a subliniat Verhofstadt.

El a amintit și că preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, i-a promis că guvernul de la Bucureşti va respecta pe deplin recomandările Comisiei de la Veneţia privind restabilirea independenţei justiţiei, modificarea codului penal şi a codului de procedură penală şi schimbarea legii privind ONG-urile, dar că niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost respectată.

„Dimpotrivă, guvernul dumneavoastră continuă să urmeze un drum care conduce în sensul practicilor proaste ale lui Orban şi Kaczynski (premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele Partidului Lege şi Dreptate din Polonia, Jaroslaw Kaczynski - n.r). Mai mult, plănuiţi o lege pentru a acorda o mare amnistie pentru corupţie, punând peştele cel mare în afara capacităţii instanţelor de a ajunge la el”, a spus Verhofstadt.

În acest context, Verhofstadt a avertizat că formațiunea lui Tăriceanu - membră a coaliției de guvernare din România, dar și a familiei ALDE din PE, riscă excluderea din rândul liberalilor europeni.

„Lăsaţi-mă să vă spun un lucru. Cu astfel de parteneri, grupul meu, întreaga familie liberală, nu va merge la alegeri. Dimpotrivă, vom sta alături de toate forţele democratice noi, curate, care vor să pună capăt corupţiei, care vor să cureţe ţara”, a mai spus Verhofstadt.