Migranții și solicitanții de azil sunt ținuți în condiții inumane în cele două centre din localitatea ungară Roszke, în apropiere de granița cu Serbia, atrage atenția Human Rights Watch. 

Human Right Watch, care a intrat în posesia unor imagini video și a vorbit cu mai multe
persoane care stau sau au stat acolo, susține că migranții și solicitanții de azil sunt deținuți în condiții inumane în cele două centre, până sunt înregistrați.

"La Roszke, persoanele reținute sunt ținute în condiții mizere, în locuri supraaglomerate, flămânde și lipsite de asistență medicală”, a declarat Peter Bouckaert, director responsabil cu situațiile de urgență la Human Rights Watch.

"Autoritățile ungare au obligația de a se asigura că migranții și solicitanții de azil sunt ținuți în condiții umane și că drepturile lor sunt respectate”, a spus Bouckaert.

Human Right Watch precizează că Budapesta trebuie să ia măsuri urgențe pentru a îmbunătăți condițiile din centrele pentru refugiați din Roszke, asigurându-se că oamenii au acces la apă, hrană și asistență medicală.

Deși Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) i s-a permis accesul la Roszke, autoritățile ungare nu le-au dat voie jurnaliștilor și organizațiilor pentru drepturile omului să viziteze cele două unități de găzduire a refugiaților. Filiala ungară a Comitetului Helsinki (HHC) are acces la cele două centre, dar doar o dată pe lună și are limitări în privința a ceea ce poate spune public.

Pe 31 august, Human Rights Watch a înaintat o cerere pentru a vizita centrele de la Roszke, cerere respinsă pe poliția ungară pe 2 septembrie, pe motiv de ”interferență cu procedurile poliției”.

În schimb, Human Rights Watch a obținut imagini dintr-un centru și a vorbit cu 24 de solicitanți de azil din mai multe țări, inclusiv Siria și Afganistan, care se află sau s-au aflat în cele două centre. 

Potrivit acestor mărturii, oamenii sunt ținuți în aer liber, în mici clustere de corturi, înconjurate de garduri metalice, corturile fiind adesea supraaglomerate, cu paturi insuficiente. Persoanele chestionate au povestit că li se oferă foarte puține sau niciun fel de informații despre legi și despre procedurile privind reținerea lor în aceste centre. Oamenii nu beneficiază permanent de interpreți, ceea ce provoacă probleme serioase de comunicare și, în consecință, frustrare și stări de îngrijorare în rândul migranților și solicitanților de azil.

Mulți au susținut că au fost reținuți mai mult de 36 de ore, limita permisă de legislația ungară privind reținerea pentru proceduri de înregistrare la graniță. Toți cei 24 chestionați au spus că au primit alimente care nu erau comestibile și nu au fost informați dacă li se oferea mâncare halal sau nu. Nici apa potabilă nu este furnizată în cantități suficiente, astfel că oamenii sunt nevoiți să bea apă furnizată pentru spălat. Ei au afirmat că au existat cazuri de persoane care au făcut atac de cord, au intrat în șoc diabetic sau au avut convulsii, în timp ce copiii cu febră mare nu au primit asistență medicală. 

 

I-am implorat să-mi dea lapte pentru copil și ei mi-au zis să plec. Aveam nevoie de apă curată pentru copil și pentru copiii altor familii, dar poliția ne-a spus să folosim apă murdară, spune un bărbat reținut la Roszke.

 

De la începutul anului, Ungaria se confruntă cu un aflux mare de migranți și solicitanți de azil. Aproape 150.000 de persoane au venit în Ungaria în 2015, iar în ultima săptămână circa 3.000 de migranți și solicitanți de azil au intrat, zilnic, pe teritoriul ungar.

Numărul solicitărilor de azil s-a dublat în 2014, Ungaria devenind a doua țară după Suedia, în ceea ce privește solicitările de azil raportate la numărul de locuitori. Acest lucru nu scutește Ungaria de îndeplinirea responsabilităților sale legale privind tratarea solicitanților de azil, atrage atenția Human Rights Watch.