Declaraţia a fost făcută la controversatele festivități dedicate zilei proclamării așa-numitei republici Găgăuzia, scrie Radio Europa Liberă.

Înainte de a urca pe scenă pentru a-și ține discursul, președintele moldovean a făcut, alături de lidera Găgăuziei, Irina Vlah, o baie de mulțime, fotografindu-se alături de mai mulți locuitori ai Comratului care veniseră la concert.

"Cei mai apropiați prieteni ai Găgăuziei, dar și ai Republicii Moldova, sunt Rusia și Turcia”, a spus președintele Igor Dodon în discursul său.

El a criticat actuala guvernare de la Chișinău, și i-a îndemnat pe oameni să voteze cu aliații lui la alegerile din 2018:

"Moldova fără Găgăuzia nu are viitor. Vom supravețui acestei situații grele doar dacă vom fi împreună. Noi trebuie și vom fi împreună, nu avem alte opțiuni, iar cei care vor să lichideze statul moldovenesc vor avea parte de o rezistență dură. [...] Când va fi nevoie, toți împreună... dar eu sunt convins că următoarea noastră lovitură va fi anul viitor".

Potrivit Radio Europa Liberă, o noutate, lansată de bașcanul Irina Vlah, a fost legalizarea drapelului folosit în timpul proclamării așa-numitei republici Găgăuzia în 1990.

Dodon i-a îndemnat pe locuitori să rămână alături de el în lupta cu unioniștii

"Trebuie să fim și vom fi împreună. Nu avem alte opțiuni. Celor care doresc lichidarea statalității moldovenești, le vom riposta cu duritate și împreună", a spus Dodon, în prezența liderilor autonomiei găgăuze, precum și ambasadorilor rus și turc, care au participat la eveniment.

Dodon a mai lăudat orientarea pro-rusă a locuitorilor autonomiei găgăuze și a spus că "lovitura următoare și decisivă" pe care o va da împreună cu ei rivalilor va fi anul viitor, când vor avea loc alegeri parlamentare.