Deși femeile din Arabia Saudită nu pot merge cu mașina până la secția de votare și nu pot ieși în oraș singure, ele pot candida și vota la alegerile locale. Nu e mult, dar este un început pentru o monarhie cu un sistem legal bazat pe Sharia.

Pentru prima dată, femeile saudite au putut candida și vota. Deocamdată doar la alegerile pentru consiliile locale, fără a avea însă dreptul de a lua decizii. În rest, nu vor putea pe mai departe să studieze, să muncească sau să călătorească fără permisiunea unei rude de sex masculin. Nici de condus nu poate fi vorba, care le rămâne în continuare interzis. Pare mai mult o simulare a vieții reale, o persiflare a democrației.

În fața camerelor s-a văzut că, în pofida zâmbetelor prietenoase, femeile nu se mulțumesc cu firimituri. Ele au ținut să evidențieze cât de ciudat este să aibă dreptul de a fi alese, dar să nu se poată deplasa singure până la urne.

Rațiunea de a fi a statului saudit este dată de faptul că aici se află cele mai sfinte locuri ale Islamului. În Arabia Saudită este nevoie de drepturi acordate femeilor. Odată realizat acest lucru, Islamul va deveni mai liber și întreaga lume va avea de câștigat. Simpla permisiune dată femeilor de a vota și de a fi alese în consiliile locale nu este de-ajuns.

Introducerea votului pentru femei la acest nivel este parte din moștenirea politică a regelui Abdullah, care a murit în ianuarie. De atunci presiunea clericilor conservatori asupra casei regale nu a încetat. Moștenirea lăsată de monarh nu ar trebui abandonată. Chiar dacă momentan pare ceva mărunt. 

Cu material Welt Online și BBC Online.