Cinci persoane au decedat în urma incendiului izbucnit vineri dimineață la Institutul de boli infecțioase ''Matei Balș'' din Capitală.

UPDATE

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” a găsit mai multe nereguli la Institutul Național de Boli Infecțioase „Dr. Matei Balș”, dar nu a dat termene pentru implementarea măsurilor. Raportul a fost finalizat în noiembrie 2020 și arată nereguli serioase.

Newsweek România a intrat în posesia raportului de control efectuat pe 27 noiembrie 2020, document care prevedea necesitatea unor măsuri, dar autoritățile responsabile (Ministerul sănătății și conducerea Institutului) nu au luat nici o măsură pentru a proteja pacienții și cadrele medicale de un eventual incendiu.

Contactat de Newsweek România, ministrul Vlad Voiculescu nu a răspuns la telefon. 

+++

Scriitorul Florin Toma, internat recent la Matei Balș, a povestit la Realitatea TV despre frigul îndurat în spital:

”Marea problemă de acolo a fost frigul, dar, în cazul meu, s-a rezolvat printr-o cerere expresă a unei pături în plus. În schimb, am fost foarte uimit de eroismul corpului medical. Mă surpinde și mă întristează faptul că sunt scoase asistente și infirmiere pe primul loc la anchetatori în cazul marilor tragedii. Fac pariu că, după cinci ani de anchetă, cei de la Omoruri vor stabili că două infirmiere sunt vinovate și de această tragedie. Am fost internat acum o lună. Din 21 de zile, zece am resimțit frigul, dar nu pentru că s-ar fi ameliorat temperatura camerei, ci pentru că era mai cald afară. Toate caloriferele erau reci, ne încălzeam cu pături. În cameră erau cam 15-16 grade. Mi s-a spus că nu am voie să aduc instalații electrice, aeroterme, se lucra cu oxigen”. 

Doctorul Streinu-Cercel a spus că nu era frig în saloanele Pavilionului 5 de la Matei Balș, variantă pe care a insistat și primarul Capitalei, Nicușor Dan, care a declarat că ”în ultima săptămână nu au existat probleme cu furnizarea căldurii la spital”.

Cristina Grecu, soția lui Toni Grecu, cel care era internat din 16 ianuarie într-un salon de la etajul 2 al pavilionului care a ars și care face parte dintre bolnavii transferați în această dimineață, a declarat pentru Libertatea, că în spital era frig: ”Din prima zi mi-a spus că e frig .... Soțul mi-a spus că «A fost frig, dar ne-au adus ăștia aeroterme și s-a rezolvat»”.

 

+++

”Aveau căldură, nu erau probleme. Punctul termic aparține spitaluui. Dânșii nu au făcut nicio reclamație/sesizare că ar fi probleme. Noi oricum, acolo unde sunt spitale, facem verificări și la punctele termice care nu ne aparțin, tocmai pentru a nu fi probleme. Ultima verificare a fost făcută aseară la ora 21.30 când erau 43 de grade pe încălzire și 50 de grade pe apă caldă. Asta în condițiile în care la ora 21.30 este plin consum de apă caldă. Probabil peste noapte temperatura a mai crescut pe încălzire. Eu nu cunosc clădirea, dar din ce am văzut la televizor este reabilitată, deci erau la interior cel puțin 22-23 de grade în salon. Dacă ar fi fost o problemă, dânșii ne-ar fi sesizat. Ultima oară când a fost o problemă a fost pe 23 decembrie, când a fost oprită căldura, deci acum o lună și ceva”, a explicat Adrian Gîtlan, director general adjunct la Termoenergetica, pentru HotNews.ro.

+++

Întrebat la Digi 24 dacă știe ca în acel pavilion să fi existat probleme legate de lipsa căldurii, care să fi determinat folosirea unor surse suplimentare de încălzire, ministrul sănătății Vlad Voiculescu a răspuns: "Nu am informații că în clădire ar fi existat alte surse de încălzire decât cele firești, dar avem nevoie de anchetă”.

+++

Ministrul de interne Lucian Bode a confirmat faptul că încă un pacient a fost găsit mort. 

+++

Primarul general Nicușor Dan a declarat că a întrebat la Termoenergetica și la call center-ul din cadrul Primăriei, unde se primesc sesizări, și nu au existat probleme cu furnizarea de căldură în ultima săptămână la Matei Balș și nici la clădirile din jur.

Fiica unei paciente susține contrariul. Ea a declarat jurnaliștilor că a dus la spital o aerotermă, deoarece în salonul în care era internată mama sa era frig. Femeia a mai spus că și în alte saloane ar fi fost aeroterme sau reșouri.

+++

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat la Digi24 că instalațiile antiincendiu ale pavilionului unde a avut loc incendiul de la Institutul ”Matei Balș” au funcționat și au deconectat automat sursele de oxigen și electricitate, evitând o tragedie mai mare. El a mai spus că, din informațiile sale, pavilionul era recent renovat, instalațiile respectau standardele și nu erau probleme de încălzire.  

Unul dintre reprezentații societății care asigură serviciile lunare de mentenanță a instalației electrice exterioare și interioare de la Institutul de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș a precizat pentru Buletin de București că, ”în principiu, instalația era ok”, iar ei au recomandat să nu se folosească improvizații, cum ar fi prelungitoare. 

Întrebat dacă recomandarea cu privire la improvizații, aeroterme, reșouri a fost făcută în scris, el a confirmat: ”Da, toată lumea știa de chestia asta. Ideea e că a fost frig. Din cauza temperaturii s-au încălzit cu așa ceva ... Toată iarna a fost avarie. Toată iarna au avut probleme cu căldura.

+++

”Sunt două piste: o problemă punctuală, o greșeală individuală (...) datoria noastră este să ne uităm la greșelile de sistem. Aștept să văd rapoartele de control care s-au făcut, am cerut toate aceste rapoarte din ultimele 6 luni”, a declarat ministrul sănătății. 

+++

Au început să sosească rude ale pacienților mutați de la Institutul "Matei Balș", iar DSU a anunțat că va deschide două linii telefonice pentru ca acestea să poată cere informații despre pacienții care se aflau în momentul izbucnirii incendiului în spital.

+++

Un reșou care funcționa în salonul care a ars la Institutul ”Matei Balș” din București ar putea fi cauza incendiului, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul anchetei.

+++

"Nu mai avem alte persoane în stare critică decât cei care au avut COVID. Aici vorbim despre un pavilion COVID. Rămâne acum problema în mâna celor care vor investiga din partea Poliției, din partea Criminalisticii, ISU București care urmează să investigheze cauza incendiului asupra căreia la acest moment nu vom specula până nu avem concluzii clare din partea colegilor noștri. Nu există persoane care au suferit probleme grave, cu excepția, din păcate, a celor patru decedați. Restul persoanelor au fost transferate la celelalte spitale, având în vedere că sunt pacienți COVID, au nevoie de oxigen și care au fost transferați pentru tratament acolo. Nu mai avem pacienți cu arsuri, nu mai avem pacienți cu alte probleme la acest moment din informațiile pe care le avem. Nu era o secție de ATI", a afirmat Raed Arafat. 

+++

A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

+++

Raed Arafat a anunțat decesul a încă unei persoane, care nu a mai putut fi resuscitată: ”Incendiul a fost lichidat și nu mai avem alte persoane grav rănite, rămâne să fie investigată cauza incendiului”.

Ministrul Vlad Voiculescu a declarat că pacienții - 102 - au fost transferați la alte spitale sau în alte pavilioane de la Matei Balș.

+++

"Din păcate trei persoane sunt decedate și patru sub resuscitare (...) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei persoane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportați la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme", a declarat pentru Agerpres secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Incendiul s-a declanșat la parterul unui corp de clădire, unde erau internați pacienți cu COVID-19.

Potrivit ISUBIF, în clădire erau aproximativ 100 de persoane.

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, este în drum spre spital.