Mai mulți naționaliști au rupt poarta cimitirului din Valea Uzului și au pătruns în incinta acestuia, lovindu-i pe maghiari cu steaguri și pietre. Teodor Meleșcanu a vorbit la telefon cu omologul ungar.

La cimitirul internațional din Valea Uzului au avut loc joi noi incidente, după ce mai mulți naționaliști români au rupt poarta și au intrat în incinta cimitirului. Mai mulți maghiari care formaseră un lanț în jurul cimitirului, în încercarea de a împiedica pătrunderea românilor, au fost loviți cu steaguri, pietre și au fost scuipați. Naționaliștii au cântat imnul României și au scandat ”Marș la Budapesta”. Unii dintre români sunt membri ai Frăției Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruință. Ei i-au făcut sataniști pe cei care l-au ”slăvit” pe Papă.

Tensiunile au început luna trecută, după ce Primăria Dărmănești a ridicat zeci de cruci pentru eroii români în cimitirul disputat de județele Harghita și Bacău. Crucile au fost acoperite cu saci negri de câțiva cetățeni maghiari.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi joi o convorbire telefonică cu omologul ungar, Péter Szijjártó, referitor la situația de la cimitirul militar internațional din Valea Uzului.

Potrivit MAE, șeful diplomației române i-a adresat ministrului ungar de Externe solicitarea de a transmite un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor. El a evidențiat importanța identificării unor soluții practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români și maghiari deopotrivă și a subliniat dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-și comemora eroii îngropați în acest cimitir.

În același timp, ministrul Teodor Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, fără a fi necesare intervenții externe neconstructive în acest sens.

Liderul UDMR a cerut demiterea ministrului Carmen Dan.

”Cerem doamnei premier să îi demită din funcție pe ministrul de interne, Carmen Dan, și pe prefectul județului Harghita, deoarece autoritățile române nu au fost capabile să asigure ordinea la Valea Uzului. Din această cauză au avut loc acte de violență și agresiune fizică. Facem apel autorităților să-i identifice imediat și să-i tragă la răspundere pe cei care s-au comportat într-un mod barbar și au pătruns cu forța în cimitirul eroilor, au distrus poarta, au rupt crucile, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunității maghiare”, a scris joi seara, pe Facebook, Kelemen Hunor.