Transparency International a publicat joi raportul anual privind Indicele de Percepție a Corupției (IPC) la nivel global. România se menține cu același scor, de 48 de puncte, ca și în urmă cu un an, și pe același loc la nivelul UE - 25.

În topul statelor percepute ca fiind cel mai puțin corupte se află Noua Zeelandă, cu 89 de puncte din 100 posibile, și Danemarca, cu 88 de puncte, urmate de Finlanda, Norvegia și Elveția, fiecare cu câte 85 de puncte.

Top 10 e completat de Singapore, Suedia - ambele pe locul șase cu 84 de puncte, Canada, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie - pe locul 8, fiecare cu câte 82 de puncte.

Germania ocupă locul 12, iar Australia, Hong Kong și Islanda pe locul 13. 

Media la nivel global este de 43 de puncte, la fel ca în 2016. Pe regiuni, cel mai prost se prezintă Africa Subsahariană - cu o medie de 32 de puncte, Europa de Est și Asia Centrală - ambele cu o medie de 34 de puncte. 

România se menține cu același scor, de 48 de puncte, ca și în urmă cu un an, și pe același loc la nivelul Uniunii Europene, la egalitate cu Grecia. Singurele țări din Uniune care au punctaje mai mici sunt Ungaria (45 de puncte) și Bulgaria (43 de puncte). La nivelul UE, media IPC este de 66 de puncte, similar cu anul anterior.

Transparency International România remarcă faptul că e pentru prima dată când la vârful ierarhiei se înregistrează scoruri sub 90 de puncte, ceea ce relevă o tendință globală de scădere a punctajelor din clasament.

”În acest context, faptul că Indicele de Percepție a Corupției 2017 calculat pentru țara noastră este neschimbat poate fi văzut ca o ușoară îmbunătățire. În următorii ani considerăm că în România, pe lângă mijloacele de coerciție, este nevoie de o abordare sistematică de prevenire a corupției, de responsabilizare a factorilor de decizie și o mai solidă implicare a comunităților locale. Pentru administrația publică este necesară accentuarea rolului prevenției, prin implementarea unor mecanisme transparente și eficiente pentru eliminarea vulnerabilităților la corupție, pentru cheltuirea eficientă a fondurilor publice și creșterea integrității la nivelul instituțiilor publice”, se arată în comunicatul instituției.

În ceea ce privește sectorul privat, TI consideră că e nevoie de o îmbunătățire a mecanismelor de conformitate și integritate, în scopul asigurării competitivității economice.

Soluțiile propuse de Transparency International Romania: 

  • Modernizarea standardelor de bună guvernanță locală, prin implementarea Sistemului de Integritate la nivelul administrație publice locale (LIS). Un astfel de sistem funcțional poate juca un rol important în vederea consolidării integrității locale și implicit în prevenirea corupției. Proiectul se adresează tuturor persoanelor implicate în dezvoltarea comunității locale, de la primar și consilieri locali, la oameni de afaceri, organizații neguvernamentale și simpli cetățeni.
  • Consolidarea și dezvoltarea sistemului de management al eticii și conformității la nivelul organizației. Identificarea și implementarea valorilor de natură etică și deontologică necesare pentru asigurarea funcționării eficiente a organizației, a bunei guvernanțe și a creșterii capitalului de încredere al părților interesate în brandul organizației.