Inițiativă PE: Gustul pentru afaceri, deprins la școală

Eurodeputații din Comisia de Cultură și Educație a Parlamentului European au inițiat o propunere de raport care promovează dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor prin educație și formare.
Michaela Šojdrová, vicepreședinte al acestei Comisii a explicat într-o discuție cu EurActiv.ro despre inițiativa pentru care este raportor și a lansat câteva sfaturi pentru tinerii care sunt interesați de o carieră în instituțiile europene.
EurActiv a întrebat-o pe eurodeputata din Cehia care este ideea principala a inițiativei și de ce este importantă în acest moment.
„Mesajul este că educația în domeniul antreprenoriatului devine în mod real o prioritate a Parlamentului European și pentru Comisia Europeană, prin activități concrete.
Există dovezi că abilitățile în domeniul antreprenorial pot fi predate și învățate. Deprinderea acestor abilități poate avea impact asupra ocupării forței de muncă și chiar a incluziunii sociale. Raportul solicită Comisiei și Statelor Membre să susțină și să implementeze educația în domeniul antreprenorial.
Aceasta se poate realiza prin următoarele modalități:
- promovarea conținutului și a instrumentelor definite pentru educația formală și non-formală; în module
- promovarea trainingului și experiențelor practice, atât pentru studenți și profesori,
- susținerea calificărilor extinse ale profesorilor în acest domeniu, al educatiei antreprenoriale
- Raportul solicită, Comisiei să consolideze finanțarea programului Erasmus + și să cooordoneze impărtășirea experiențelor pozitive”.
Șomajul în rândul tinerilor
EurActiv.ro a întrebat-o pe vicepreședinta Comisiei de Cultură și Educație care este opinia despre programele recente în zona combaterii șomajului în rândul tinerilor.
„Multe state membre au înțeles aceste inițiative și cred că programele trebuie extinse. Este necesar și ca Comisia Europeană să le susțină cu finanțare. Dată fiind experiența de până în prezent, sperăm că vor funcționa”.
În privința altor inițiative dedicate tinerilor, care ar merita menționate ca bune practici, Šojdrová a amintit de programele organizației Junior Achievement: „Sunt proiecte foarte utile, avem experiență bună în Cehia în acest sens. Cred că astfel de inițiative pot fi extinse la toate nivelurile și pentru toate categoriile de tineri”.
Ce pot face tinerii care sunt interesați de o carieră în instituțiile europene?
„În primul rând, există oportunitatea de a veni la Parlamentul European pentru vizite sau pentru stagii de practică. Eu am invitat 5 tineri pentru practică, experiența aceasta reprezentând momentul de start în cariera lor. Există oportunități și în alte instituții dar pentru noi, ca membri în Parlamentul European, este mai simplu să-i invităm aici. De asemenea, în Cehia există posibilitatea de a participa la activități în Parlamentul național", a spus Šojdrová
Aceasta a mai explicat că pentru a selecta tineri pentru a veni în stagii de practică folosește relația cu anumite universități și profesori, care pto recomanda studenți.
„Eu, spre exemplu, comunic cu profesorii din universități, așadar cine este interesat este bine să obțină recomandări de la aceștia”, a mai spus eurodeputata din Cehia.
Inițiativa europarlamentarilor, „promovarea antreprenoriatului în rândul generației tinere, prin educație și formare” a fost adoptată în Comisia de Cultură și Educație în 14 iulie și este programată pentru dezbatere și vor în plenul Parlamentului la începutul lunii septembrie.
Raport al Parlamentului European, coordonat de Michaela Šojdrová: „Promovarea antreprenoriatului în rândul tinerilor, prin educație și formare”
Detalii din raport:
Inițiativa „propune ca, în cadrul unui viitor program Erasmus+, în viitoarea perioadă financiară (după 2020), Comisia să includă ca obiectiv explicit educația și formarea antreprenorială, care să conțină următoarele elemente:
i) promovarea unor obiective de programă școlară pentru educația formală și non-formală care să vizeze toți studenții, cuprinzând atât module teoretice, cât și practice, cum ar fi proiectele antreprenoriale ale studenților,
ii) sprijinirea calificării profesorilor și a dezvoltării lor profesionale continue în domeniul educației antreprenoriale,
iii) dezvoltarea legăturilor dintre școli și întreprinderi pentru a furniza studenților experiență și modele practice;
iv) dezvoltarea competențelor în domeniul proceselor antreprenoriale, al educației financiare, al cunoștințelor și competențelor TIC, al rezolvării problemelor și al mentalității inovatoare;
Rolul statelor membre
Parlamentul European „invită statele membre să promoveze dezvoltarea unor medii propice antreprenoriatului care vor facilita crearea de noi întreprinderi de către tineri și vor permită o recuperare rapidă după eșecurile inițiale; invită statele membre să utilizeze fondurile structurale ale UE pentru a promova educația și formarea antreprenorială la nivel național, regional și local”
Câteva propuneri ale Parlamentului European, prin acest raport:
- [PE] recunoaște rolul învățării continue, ca măsură cheie în cadrul reacției europene la globalizare și la tranziția la economiile bazate pe cunoaștere, și, în mod specific, importanța unui „spirit de inițiativă și antreprenoriat”, care se numără printre cele opt „Competențe-cheie pentru învățarea de-a lungul vieții - Un cadru european de referință”, necesare tuturor indivizilor pentru împlinirea și dezvoltarea lor personală, cetățenia activă, incluziunea socială și ocuparea forței de muncă;
- [PE] subliniază necesitatea unei definiții largi a competenței-cheie „spiritul de inițiativă și antreprenoriat”, care implică creativitatea, inovarea și asumarea de riscuri, precum și capacitatea de a planifica și a gestiona proiecte în vederea atingerii unor obiective și chiar si ideea că individul este conștient de contextul activității sale și este capabil de a profita de ocaziile care se ivesc;
- [PE] este convins de faptul că următoarea etapă necesară este precizarea modului în care cadrul competențelor-cheie poate fi dezvoltat și aplicat adecvat la fiecare nivel al educației, prin stabilirea unor standarde privind abilitățile și competențele care ar trebui să fie rezultatul fiecărui program specific de învățământ și ucenicie;
- subliniază faptul că la toate nivelurile de educație, chiar și cel elementar, ar trebui asigurată predarea competențelor practice de antreprenoriat și ar trebui promovate motivarea și pregătirea
- Textul integral al documentului poate fi consultat aici
Comentarii