Documentele solicitate la depunerea dosarelor - mai puține; toate proiectele vor fi vizitate în etapa de evaluare; grilele de evaluare vor fi extrem de detaliate - explicații, într-un interviu acordat EurActiv/HotNews.ro. 

Explicațiile lui Gabriel Friptu, șeful Direcției Generale Programe Europene din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice într-un interviu acordat cu ocazia întâlnirii online de miercuri, 22 iulie. 
 
Despre Calendarul estimativ al lansării Ghidurilor pentru solicitanți și apelurilor de proiecte:

 

  • Ghidurile specifice vor începe să fie publicate începând cu această lună, avem în vedere în principal câteva priorități: zona de IMM-uri, mai ales cele care vor fi finanțate printr-o schemă de minimis (microîntreprinderi), Axa 6 - drumuri județene, Axa 5- patrimoniu cultural; în plus, încercăm să găsim o formulă cât mai ușor de aplicat pe Axa de eficiență energetică.
  • Consultarea publică este extrem de importantă, pentru că avem nevoie de reacții, de altfel la Ghidul general au fost peste 200 de comentarii. Acesta e și motivul pentru care am produs o nouă versiune, fiindcă sunt multe zone care au suferit modificări ca urmare a comentariilor transmise de cei care, până la urmă, vor implementa efectiv proiectele.
  • După aceste consultări, conform regulilor vom avea o dezbatere și aprobare în cadrul Comitetului de Monitorizare, care vor aproba criteriile de evaluare și selecție, iar imediat apoi vor fi lansate apelurile de proiecte. Acest lucru se va întâmpla la începutul lunii septembrie.
  • Pentru toate celelalte axe și priorități se lucrează în continuare. Există un calendar de principiu, însă pentru unele componente depindem și de alte tipuri de informații. Pentru schemele de ajutor de stat am vrea sa avem un accept de principiu din partea Consiliului Concurenței; pentru anumite axe mai avem nevoie de niște documete suport ca de exemplu strategii de investiții - pe zona de sănătate –educație
  • Să nu uităm că avem o și o Axă extrem de generoasă ca buget pentru dezvoltare urbană, unde proiectele necesită o pregătire mai îndelungată.
  • Evident, însă, că odată ce vom avea Comitetul de Monitorizare vom putea pune la dispoziție și un calendar mai detaliat. Ne așteptăm ca în prima parte a lunii septembrie să existe un calendar obligatoriu pentru program

Despre procedura de evaluare și selecție:

Procedura este prevăzută în Ghidul general. În principiu, principala problemă a fost durata, mai ales pentru mediul de afaceri, în mod clar durata de la depunere până când firma obținne finanțarea poate avea un impact destul de mare. Astfel, a trebuit să avem în vedere câteva elemente.

Principalele modificări:

 

  • evaluarea în sine va include și vizita pe teren. Până acum vizita avea loc înainte de semnarea contractului, ceea ce lungea destul de mult această etapă și putea ridica semne de întrebare legate de toată procedura de evaluare. Astfel, experții își vor clarifica semnele de îăntrebare într-o vizită și un dialog direct cu solicitantul.
  • Pentru proiectele care presupun realizarea de infrastructură, contractul se realizează în faza de studiu de fezabilitate lăsând marja de mișcare, acolo unde este cazul, pentru ca beneficiarii să-și aleagă o procedură mai rapidă pentru realizarea proiectului tehnic și a execuției.
  • Ghidurile specifice vor include grile de evaluare care, în urma consultării publice, sunt mai bine desenate și mai clare, astfel încât să nu mai existe o marjă de interpretare prea largă pentru evaluatorii independenți. Poate unii vor comenta că grila de evaluare pare destul de lungă, dar dacă se vor uita mai cu atenție, vor observa că își pot face punctajul pur și simplu din această grilă.  

Mai sunt și alte îmbunătățiri:

 

  • o parte din documente care până acum se cereau la momentul depunerii se vor cere numai la contractare, se va merge foarte mult pe acel tip de declarație care să ne dea certitudinea că aceia care ajung la contractare știu că vor avea obligația să prezinte documente.
  • Scopul, ca perioada de selecție să fie cât mai scurtă posibil și să lăsăm mai mult timp beneficiarilor să-și implementeze proiectele.

 

Despre comunicarea între autorități și beneficiari - exclusiv electronic, în mod obligatoriu începând cu anul 2016:

 

  • Nu este numai o perspectivă, este o obligație să avem o depunere electronică, fapt care va reduce foarte mult presiunea de a avea copii semnate pe nu știu câte pagini.
  • Pentru noul sistem există deja la MFE primele testări, oricum sistemul trebuie să devină funcțional la începutul anului viitor.
  • Dacă, deocamdată, nu putem folosi sistemnul online, probabil pentru primele apeluri de proiecte, vom merge pe sistemul clasic, în varianta prezentată - cu mult mai puține documente, urmând ca odatăă ce acest sistem va fi funcțional să mergem numai pe depunere online.