Profilul companiilor care pot obtine finanțare prin programul de cercetare-inovare al Comisiei Europene, prin precum și principalele condiții de participare și avantajele acestui program au fost detaliate în cadrul interviului acordat EurActiv.ro. 

Lucian Andrei, consultant specializat pe accesarea oportunitatilor de finanțare prin Horizon 2020, a explicat că orice firmpă cu activitate de cercetare-inovare poate accesa acest program, dacă își conturează o strategie de participare. 

Avantajele participării, a explicat acesta, comparativ cu alte programe de finanțare, constau, spre exemplu, în mecanismul de finanțare - astfel, se obține un avans între  40 și 60% din totalul sumei aprobate, cu care beneficiarul poate începe derularea proiectului. 

În al doilea rând, avantajul predictibilității: apelurile sunt publicate chiar cu 2 ani înainte de către Comisia Europeană, timp în care compania își poate crea parteneriate și creiona o strategie de participare. 

Apoi, propunerile se evaluează pe 3 paliere, se evaluează de experți independenți. Se primește un document prin care se explică unde s-a greșit, de ce s-a depunctat o anumită componentă. 

Alt avantaj, pe termen lung: vizibilitatea la nivel european. 

Spre exemplu, Unul din domeniile principale vizate prin Horizon 2020 este al pieței de IT&C. Această piață, bazată mult pe outsourcing, va ajunge la un moment de saturare. Aici pot interveni finanțările Comisiei Europene pentru cercetare-inovare, prin care firmele pot dezvolta produse inovative care să le diferențieze de competitori. 

Lucian Andrei va fi speaker la Conferința Internațională „Oportunități de finanțare pentru mediul privat. Marile investiții” - 26 mai 2015, București