Ai grijă ce informații personale postezi pe Internet! Dacă totuși ai destulă grijă, trebuie să știi că acestea pot fi folosite de companii și autorități. Legislația europeană în curs de finalizare aduce mai multe prevederi în această privință.

Postarea neglijentă a datelor personale pe internet este doar o mică parte a fenomenului prin care informații despre miliarde de cetățeni ajung sub ochii companiilor sau ai autorităților ori în diferite baze de date, cu sau fără voia acestora. 

Dat fiind fenomenul în creștere constantă al utilizării datelor personale pe internet, instituțiile europene au început demersurile de a realiza o legislație europeană cu patru ani în urmă.

În acest moment, Parlamentul European negociază cu Consiliul pe varianta finală a textului care va deveni noua directivă europeană în domeniu. 

Principalele puncte divergente între Parlament și Consiliu se referă la detalii legate de stocarea, transferul și securizarea datelor obținute de la cetățeni. Spre exemplu, definirea datelor personale și, în funcție de informațiile pe care le conțin ( de exemplu - furnizarea numelui unei persoane este o informație mai complexă decât furnizarea numai a vârstei și/sau a altor detalii și trebuie tratată diferit), includerea în anumite categorii, cu anumite reguli de prelucrare și securizare. 

Ca abordare generală, potrivit informațiilor obținute de EurActiv de la surse apropiate negocierilor, Parlamentul militează pentru reguli mai stricte și comune la nivel european pe când Consiliul susține nuanțe care să permită o aplicare mai facilă în domeniul economic. 

Explicații și punct de vedere  

Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD) a declarat pentru EurActiv.ro că „Parlamentul European susține cu fermitate că aceia care trebuie să aibă în principal controlul asupra datelor personale și a modului în care sunt ele folosite sunt cetățenii europeni.

Proiectul legislativ, așa cum este el propus de Parlament oferă mai multe elemente de securitate și strictețe în manipularea datelor, astfel încât să nu ne găsim în situația în care datele noastre cu caracter personal să fie folosite abuziv de entități publice sau private.

Acesta a mai spus că punctul de vedere susținut de Parlament este apropiat de cel al Comisiei Europene și că toate părțile implicate doresc ca până la sfârșitul anului să fie finalizate discuțiile și să se obțină o variantă finală. 

„În orice caz, trebuie să avem grijă ca legislația nu afecteze activitatea companiilor care au nevoie de date pentru a-și putea exercita activitatea, a mai spus Negrescu. 

Întrebări de la simplii cetățeni pentru eurodeputați. Și răspunsuri 

Parlamentul European le-a propus celor care urmăresc pagina de Facebook a instituției să adreseze întrebări pe acest subiect, la care să răspundă eurodeputații ce se ocupă de subiect. 

Întrebările adresate pot fi văzute aici.

Jan Philipp Albrecht, eurodeputatul cel mai avizat în materie de protecție a datelor, a răspuns într-un interviu acordat EuroparlTV la întrebări adresate pe Internet.

Întregul parcurs legislativ privind legislația UE pentru protecția datelor personale, demarat în 2012, poate fi consultat aici 

Evoluții recente: 

În ultima săptămână au fost adoptate două decizii în justiție legate de protecția datelor personale în relația cu rețelele sociale (vezi detalii mai jos).