Preşedintele Klaus Iohannis critică măsurile fiscal-bugetare luate de Guvernul Tudose. El a spus că am putea avea "o bulversare" fiscală şi nu o reformă.

"Acum câteva luni de zile, când am învestit acest guvern am avut o solicitare simplă şi clară: i-am rugat să termine cu această ţopăială fiscal-bugetară. Dar nu s-a întâmplat chiar aşa", a spus joi Iohannis, într-o conferinţă de presă, prezentând cifre şi evaluări privind situaţia economică.

Preşedintele a afirmat că România traversează o perioadă de creştere economică, ceea ce în sine este "o veste foarte bună", "dar această creştere, din păcate, are vulnerabilităţi care trebuie cunoscute": ea se bazează preponderent pe consum şi o astfel de creştere nu e în general văzută ca o creştere de durată.

"Lipseşte o parte esenţială pentru a avea o creştere economică sănătoasă. Lipseşte partea de investiţii. Lipsa investiţiilor este un semnal foarte îngrijorător. Şi nu vorbesc doar despre investiţiile în economia privată unde au scăzut",

 

a spus Iohannis, adăugând că faţă de primul semestru al anului trecut investiţiile străine au scăzut semnificativ, cu 20%.

El a explicat că au scăzut "nepermis de mult" investiţiile publice: cu peste 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care nici în 2016 nu au fost "chiar grozave".

Totodată, şeful statului a subliniat că România se află "într-o situaţie foarte ciudată": economia creşte, dar veniturile fiscale scad.

Am luat-o pe arătură

"Avem un adevărat paradox, avem o creştere record a PIB şi tot o creştere record a datoriei. Guvernul se comportă adoima unui om care câştigă în fiecare lună tot mai mult, dar, pe măsură ce câştigă mai mult împrumută mai mult de la bănci şi lasă datoria în plata copiilor şi în plata nepoţilor. Este un comportament contraproductiv şi care în niciun caz nu trebuie să ne încurajeze să continuăm", a avertizat el.

În privinţa cadrului fiscal-bugetar, preşedintele a evocat preocupările şi avertismentele din spaţiul public: "Comisia Europeană - atenţie, nu cum cineva a spus la viteză că cineva din Reprezentanţă, nu - Comisia Europeană a declanşat procedura de deviaţie semnificativă îîn privinţa deficitului bugetar. Păi, ce înseamnă deviaţie semnificativă? Adică, în privinţa comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură, cum se spune popular. Am pierdut ceea ce se numeşte predictibilitate şi sustenabilitate".

Aventură fiscală cu final trist

În ceea ce priveşte pachetul de măsuri fiscale ce urmează să fie adoptat în curând, Klaus Iohannis a subliniat că nu reprezintă "revoluţia" fiscală anunţată de guvernanţi, ci "se va transforma într-o bulversare fiscală".

El a dat ca exemplu trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi reducerea impozitului pe venit, explicând că la prima vedere par interesante, dar "o analiză mai aprofundată arată că aceste măsuri mai degrabă complică problemele decât să le rezolve".

Şeful statului s-a întrebat la ce folosesc toate aceste schimbări, dacă pentru cetăţeni nu aduc niciun beneficiu. "Dar, în buzunar ce rămâne? Culmea, nimic. Nimic nu se schimbă în buzunarul românului".

Folosind datele comunicate de guvern, preşedintele a făcut un calcul pe salariul mediu brut pe economie - 3.329 de lei:

"Cineva, care are acest salariu mediu brut, câştigă net acum 2.335 de lei...Aplicăm măsurile propuse de coaliţia PSD-ALDE şi implementate cu mult entuziasm, se pare de guvern. Facem un calcul şi ce credeţi că găsim, dacă pornim de la premisa că angajatorul este de bună credinţă şi nu vrea să-i scadă venitul sau salariul angajatului:... salariatul câştigă în plus fix 3 lei. Deci marea revoluţie fiscală făcută de PSD-ALDE aduce unui om care câştigă acum 2.335 de lei încă 3 lei. Este caraghios".

 

"De ce e nevoie de această mega-ţopăială fiscală?", s-a întrebat preşedintele, care a vorbit şi de îngrijorările din mediul sindical că în realitate vor fi sectoare în care salariile vor scădea în urma acestor măsuri.

În consecinţă, Iohannis a solicitat coaliţiei PSD-ALDE să dea dovadă de responsabilitate şi să renunţe la acest tip de politică fiscală care generează "neîncredere, incertitudine şi, în definitiv, nu ajută pe nimeni".

În privinţa măsurilor economice propuse, el a recomandat prudenţă la nivelul deciziei politice şi guvernamentale: "Nu-mi doresc şi numeni nu-şi doreşte o politică de azi pe mâine. România are nevoie de o politică care rezolvă problemele nu astăzi şi poimâine apar mai grave, ci are nevoie de o politică care rezolvă problemele românilor pentru un viitor previzibil".

"Avertizez la modul cel mai serios decidenţii politici să aibă grijă şi să judece clar, la rece, ca să nu bage România şi pe români într-o aventură economică, fiscală cu final trist".

 

Întrebat dacă a discutat cu premierul şi ministrul de Finanţe despre aceste teme, Iohannis a răspuns afirmativ, dar a adăugat că "fiecare a rămas cu părerea lui".

Răspunzând unei întrebări, şeful statului a spus că nu are atribuții concrete în domeniul economic, deci nu va merge în ședința de Guvern.