Președintele a atenționat Executivul că, deși am trecut de jumătatea perioadei de finanțare, absorbția fondurilor de coeziune lasă de dorit. Ce e și mai grav, nici numărul proiectelor contractate nu e prea mare.

Klaus Iohannis a vorbit marți, într-o scurtă declarație de presă, de întârzierile în privința absorbției fondurilor europene, anunțând că din fondurile alocate României în perioada 2014-2020 - 31,3 miliarde de euro - Bucureștiul a folosit până acum doar 4,9 miliarde de euro, adică 15,8%. 

În ceea ce privește fondurile de coeziune, cu o alocare de aproximativ 23 miliarde de euro, au fost cheltuite 2,2 miliarde de euro. 

”Acești bani nu sunt bani pe care ne obligă cineva să-i folosim într-un anume fel. Sunt bani care pot fi folosiți de România pentru a dezvolta România. Sunt bani care pot fi folosiți, de exemplu, pentru construcția de autostrăzi, pentru construcția de spitale, pentru reabilitarea sau realizarea unor rețele de apă și multe alte lucruri. Depinde de noi, mai exact de cei care concep proiecte, cum folosim acești bani și cum punem proiectele în operă”, a declarat Klaus Iohannis.

El a atras atenția că nici pentru viitor nu se anunță o absorbție prea bună.

”Acuma, cineva ar putea să spună «nu face nimica, lucrăm mai intens de acum încolo și o să folosim banii». Da, asta ar însemna să existe proiecte. Dar aflăm, inclusiv de la guvernanții noștri, că rata de contractare - adică proiecte depuse, acceptate, care pot intra la finanțare - avem doar pentru 40% din acești bani. Deci nici măcar pentru jumătate din 23 de miliarde nu avem proiecte depuse. E foarte târziu”, a avertizat Klaus Iohannis.