Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că de Paște va sta acasă, împreună cu soția, îndemnându-i pe toți românii să procedeze la fel, pentru a nu scăpa din mână epidemia de COVID-19.

După vizita la Centrul Național de Coordonare pentru Situații de Urgență, președintele Klaus Iohannis a făcut o scurtă declarație, pentru a le transmite românilor că autoritățile nu au în plan o relaxare a măsurilor de distanțare socială, așa cum au anunțat alte state că vor face.

”Oricât de rău îmi pare, trebuie să vă spun clar, pe față: noi, în România, nu suntem în această fază. La noi, în România, din păcate, numărul de cazuri crește, numărul de persoane care sunt tratate în urgențe crește, și chiar dacă ne dorim cu toții să se termine cât mai repede această criză, vă spun că la noi încă nu suntem în faza în care putem să ne relaxăm. Și vreau să vă spun mai mult: depinde de noi cât mai durează până când putem să venim cu un plan de relaxare a măsurilor. De ce depinde de noi: fiindcă această infecție, acest virus, merge de la om la om. Dacă respectăm, aș spune chiar cu sfințenie, regulile impuse de autorități - să nu ne întâlnim cu persoane, să evităm contactul fizic, să ne izolăm, să ieșim din casă numai atunci când trebuie -, dacă respectăm aceste reguli, atunci cu siguranță vom putea mai repede să ajungem la faza de relaxare, să ne reluăm aproape normal viața”, a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele a avertizat că, dacă ne relaxăm prea repede, ”dacă credem că vremea frumoasă alungă virusul, dacă credem că nu mai este atât de grav”, atunci am putea  ajunge în faza în care ”aceste măsuri trebuie prelungite încă luni de zile și nimeni nu-și dorește așa ceva”.

El a reiterat faptul că măsurile trebuie respectate ”cu strictețe” în continuare, pentru a ajunge și noi, la momentul potrivit, în situația să relaxăm unele dintre aceste măsuri.

Șeful statului a transmis un mesaj și credincioșilor, în contextul în care se apropie Paștele catolic și protestant - duminica aceasta, și cel ortodox - peste o săptămână.

”Eu personal voi sărbători Învierea Domnului acum, duminică, și pot să vă spun ce o să fac eu. O să stau acasă, împreună cu soția mea, Carmen. Vom fi numai noi doi. Nu vom merge la biserică, nu vom merge să luăm lumină, nu vom invita pe nimeni la masă, nu vom merge la nimeni la masă. Vom fi acasă, vom urmări liturghia la televizor, vom aprinde o lumânare în casă și ne vom ruga. Asta mă aștept, dragi români, să faceți cu toții. Este greu, ne cade greu. De obicei, de Paști ne întâlnim cu prietenii, cu familia, ieșim afară. De data aceasta nu se poate. Este foarte, foarte important să respectăm și acum, de Sfintele Sărbători, regulile impuse de autorități! Fiindcă dacă acum scăpăm din mână această epidemie, vă spun că s-ar putea să fie foarte grav și să fie grav pentru foarte multă lume. Așadar, dragi români, vă rog să respectați în continuare indicațiile autorităților, pentru ca după aceea să ajungem cât reușim de repede în faza în care și la noi se poate discuta despre măsuri de relaxare”, a transmis președintele Klaus Iohannis.