Președintele Klaus Iohannis a comentat decizia CEDO de marți, apreciind că e nevoie de o reformă la nivel constituțional.

 ”Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că doamnei Kövesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei Curții Constituționale a României de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA. Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt valori esențiale pentru o societate democratică. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kövesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al justiției de foarte tristă amintire”, a declarat președintele Klaus Iohannis, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți că statul român i-a încălcat o serie de drepturi Laurei Codruța Kovesi prin revocarea de la șefia DNA.

Klaus Iohannis apreciază că decizia CEDO e fără precedent, întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, astfel că nu poate rămâne fără consecințe.

”Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată. Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția. Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”, a afirmat președintele.

Reamintind că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuțiile Curții Constituționale trebuie modificate, Iohannis a subliniat că hotărârea CEDO de astăzi arată ”cât de necesară este o reformă la nivel constituțional a acestei instituții”.

Președintele s-a referit și la PSD, precizând că nu se așteaptă ca social-democrații ”să se grăbească să înființeze o comisie parlamentară prin care să ancheteze de ce a fost posibil acest lucru”.