România e acord cu ținte climatice ambițioase, dar vrea să ne aleagă singură modul în care face tranziția, inclusiv mixul energetic.

Discuțiile pe ținte climatice reprezintă o temă "extrem de sensibilă", dar și extrem de importantă, întrucât e vorba felul în care Uniunea Europeană "își va seta ambițiile, cât de buni vrem să fim, cât de performanți vrem să fim, cum vrem să ne îngrijim de măsurile pe care le luăm ca să reducem impactul climatic total nefavorabil pe care putem să-l constatăm cu toții – furtuni, călduri excesive, ierni excesive. Este clar că ceva trebuie făcut", a declarat Klaus Iohannis, după debutul Consiliului European de la Bruxelles.

Joi seara, șefii de stat și de guvern vor discuta despre ținta privind reducerea emisiilor poluante până în 2030.

România - spune Klaus Iohannis - e dispusă să accepte "ținte destul de ambițioase", dar nu e dispusă să accepte "ținte foarte ambițioase necondiționat".

"Pentru noi este important să putem gestiona tranziția spre o țintă ambițioasă, asta însemnând, evident, să ne alegem singuri, să fim lăsați să ne alegem mixul energetic și este, de asemenea, foarte important să putem să ne alegem cum facem tranziția, ce fel de energie folosim. De exemplu, pentru România este foarte important ca în faza de tranziție să folosim gazul natural - de exemplu, cel din Marea Neagră. Deci, sunt condiții pe care le voi exprima foarte clar. Pe de altă parte, sunt dispus să discutăm ținte climatice ambițioase, fiindcă aceste lucruri sunt foarte importante și pentru noi, în România, pentru societatea românească", a explicat Klaus Iohannis.