Femeile se confruntă în mediul antreprenorial cu o serie de probleme grave, iar prezența lor este mult mai redusă în zonele de decizie și managament, a afirmat miercuri președintele Klaus Iohannis.

"Femeile care lucrează în economie, cercetare și dezvoltare, cele care devin antreprenori și cele care aspiră să se lanseze în afaceri reprezintă modele pentru generația tânără și pot împărtăși experiențe extrem de valoroase.Cu toate acestea, femeile se confruntă în mediul antreprenorial cu o serie de probleme grave. Ele au parte de un acces dificil la resurse de finanțare și resimt lipsa unor rețele de susținere profesională. Prezența lor este mult mai redusă în zonele de decizie și management în raport cu bărbații. Nu în ultimul rând, femeile sunt victimele unor stereotipuri și prejudecăți legate de rolurile și abilitățile lor în familie, economie, dar și în societate", a declarat președintele Klaus Iohannis, în deschiderea Conferinței femeilor francofone.

Șeful statului i-a îndemnat pe participanții la conferință să analizeze constrângerile de natură economică, culturală, socială și educațională care afectează antreprenoriatul feminin.

"Tot mai multe voci solicită reducerea inegalităților dintre femei și bărbați și autonomizarea economică a femeilor. Conferința are misiunea de a asculta aceste voci și rolul de a contribui cu idei și bune practici pentru Strategia francofonă a egalității de gen, care urmează să fie adoptată la viitorul Sommet al Francofoniei din 2018. România sprijină acest demers, care reprezintă o contribuție concretă la universalizarea drepturilor fundamentale ale omului. De altfel, prezența dumneavoastră numeroasă la această conferință arată că tema egalității de gen nu mai este demult una marginală. Egalitatea de gen este una dintre valorile noastre principiale, alături de idealurile de libertate și prosperitate", a mai spus Iohannis.

În opinia sa, egalitatea între femei și bărbați constituie un pilon al societății orientate spre viitor.

Totodată, președintele a punctat faptul că în România s-au făcut progrese importante pentru atingerea obiectivelor egalității de șanse, dar e nevoie de accelerarea ritmului de recuperare a decalajelor, în primul rând prin schimbarea mentalităților, "dar și prin abordarea integrată și multidimensională a politicilor din domeniu, inclusiv în sprijinirea antreprenoriatului feminin".