Referindu-se la inundațiile severe din ultima perioadă, președintele Klaus Iohannis susține că o parte semnificativă a fondurilor europene din perioada 2012-207 ar trebui direcționată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice.

”Ne confruntăm în aceste zile cu o serie de inundații severe, care au afectat viața a mii de români și au produs pagube însemnate în foarte multe gospodării. În plină criză sanitară cauzată de epidemia de COVID-19, avem, iată, și o altă situație gravă, cu consecințe pe termen lung pentru toți cei aflați în aceste zone sinistrate.Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate. Autoritățile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cât posibil gospodăriile și a le asigura celor afectați ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice. ”Este tragic că aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și transmit condoleanțe familiilor îndoliate.Din nefericire, inundațiile cu consecințe grave sunt fenomene care se repetă frecvent în România și trebuie să fim mult mai bine pregătiți în a le gestiona”, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis.

”Ceea ce vedem acum este consecința amplificării schimbărilor climatice și a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice, apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme și în țara noastră. Luna iunie, de exemplu, a acestui an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundații severe și numeroase probleme într-un interval de timp foarte scurt”, a precizat Iohannis, adăugând că e imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor situații de o asemenea amploare.

Șeful statului a avertizat că digurile nu sunt suficiente, ci trebuie conservat fondul forestier și campanii susținute de împădurire.

În acest context, Iohannis a subliniat că ”o parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar 2021-2027 va trebui să fie direcționată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice, așa numitul Pachet Green Deal, propus de Comisia Europeană”.

”Împreună cu Guvernul, vom face demersurile necesare astfel încât proiecte de acest tip să poată fi implementate și să aibă drept efect prevenirea unor inundații similare cu cele din aceste zile sau chiar unele mult mai grave.Această schimbare de mentalitate despre care vorbeam este obligatoriu să aibă loc acum pentru a evita aceste drame pe care oamenii le trăiesc în fiecare an când avem ploi abundente”, a afirmat Iohannis.