Președintele a declarat, joi, la Baza Kogălniceanu, că a avut discuții cu Executivul despre programele de achiziții pentru Armată, arătând că a primit promisiuni că vor fi demarate în timp util.

"Este o chestiune pe care am discutat-o și cu Guvernul care a fost înainte, și cu acest Guvern. Toți mi-au promis că vor face tot ce este necesar pentru a demara în timp util achizițiile. Aștept să se întâmple", a afirmat Iohannis la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, relatează Agerpres.

El a arătat că Ministerul Apărării trebuie să precizeze cum vor fi alocați banii Armatei prin bugetul de stat.

"Asta va trebui să aflăm de la Ministerul Apărării, cum își vor împărți în final banii. Probabil vă amintiți că acest plan de achiziții strategice fusese inițial prevăzut pe ordinea de zi a CSAT acum o săptămână. Nu a îndeplinit toate condițiile și a fost retras, dar vor reveni și atunci vom ști foarte exact care sunt planurile pentru achizițiile de acest tip", a explicat Iohannis. 

În ceea ce privește rachetele Patriot, Klaus Iohannis a precizat că România a lansat "o solicitare principială" către Statele Unite în legătură cu achiziția acestor sisteme.

"Aceasta este o chestiune care este un pic mai greu de discutat așa în fața publicului general, dar noi am lansat o solicitare principială către partea americană și probabil ați aflat că s-a publicat, cred că ieri, pe site-ul Departamentului (de Stat—n.r.) această notă, care urmează să fie aprobată și mai departe, după care vor începe negocierile și când vom avea un rezultat clar îl vom da publicității", a declarat șeful statului.

Întrebat cum răspunde vocilor critice pe acest subiect, șeful statului a arătat că nu are "deloc de gând să le răspundă".

"Acestea sunt chestiuni militare tehnice și militarii o să formuleze atunci când este cazul un punct de vedere", a subliniat Iohannis.

La întrebările insistente privind achiziționarea de rachete de tip Patriot, Iohannis a replicat: "Asta o să aflați din comunicate oficiale".

Departamentul american de Stat a anunțat că a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari.

În acest context, premierul Mihai Tudose a avut miercuri o întâlnire de lucru cu ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, cu ministrul Economiei, Mihai Fifor, și cu șeful Statului Major General al Armatei, general Nicolae Ciucă, pe tema aspectelor legate de înzestrarea Armatei Române.

După întâlnire, Țuțuianu a declarat pentru Agerpres că banii pentru achizițiile de rachete vor proveni din cei 2% din PIB alocați Apărării. "Din cei 2% alocați pentru Apărare, anul acesta și în anii următori".

La rândul său, șeful Executivului a precizat, citat într-un comunicat, că există "în bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Apărare, pe care ne-am angajat să îi cheltuim în scopul înzestrării Armatei Române. Ne respectăm acest angajament, atât în raport cu partenerii NATO, cât și cu așteptările și nevoile militarilor noștri".