Jean-Claude Juncker şi-a exprimat speranţa că legile justiţiei vor fi modificate, avertizând că, dacă rămân în forma adoptată de Parlament, se va discuta în alţi termeni de ridicarea MCV şi de aderarea la Spaţiul Schengen.

UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe apreciază intervenția publică a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin care acesta "recunoaște capacitatea mecanismelor democratice și constituționale din România de a lua propriile decizii, în deplin acord cu valorile europene, creând premisele unui dialog echilibrat cu autoritățile române".

"Mesajul înaltului oficial european răspunde astfel invitației la dialog lansate de Președinții celor două Camere ale Parlamentului si de actualul Prim-Ministru al României, Viorica Dăncilă, cu ocazia discursului de învestitură din Parlamentul României. Din mesajul oficialului european reiese atât dreptul României de a adera la spațiul Schengen, cât și posibilitatea ca recomandările Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) să fie îndeplinite până la finalul mandatului actualei Comisii, care expiră în anul 2019", se arată într-un comunicat MAE.

Ministerul mai apreciază că discuțiile purtate la Bruxelles relevă faptul că România a realizat în ultimele luni toate demersurile necesare pregătirii adecvate a Președinției Consiliului Uniunii Europene, având capacitatea de a exercita în bune condiții viitorul său rol.

***

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat că l-a asigurat pe Klaus  Iohannis de intenţia Comisiei de a stabili un termen privind ridicarea MCV înainte de încheierea mandatului.

"E un angajament pe care mi l-am luat în urmă cu câţiva ani în faţa Parlamentului European şi vreau să mă ţin de acest angajament", a spus Juncker, adăugând că este o chestiune de demnitate, întrucât "românii nu merită să fie trataţi ca nişte cetăţeni de mâna a doua".

Referitor la legile justiţiei, preşedintele Comisiei a declarat:


"Statul de drept a făcut progrese remarcabile în România și nu vom accepta ca România să facă pași înapoi pe acest drum. Trebuie să fie un proces ireversibil și am încredere deplină în sistemul judiciar din România".

Juncker s-a referit şi la afirmaţiile unor lideri de la Bucureşti privind faptul că nu e informat corect: "Am notat cu interes faptul că s-a spus că am fost prost informat, de asemenea CCR a fost prost informată ca şi mine", referire la retrimiterea în Parlament a două dintre legile justiţiei.

Întrebat dacă discuţiile legate de legile justiţiei afectează intrarea în Schengen, Juncker a precizat că, "dacă legile vor rămâne aşa cum au fost adoptate în Parlament, discuţiile despre ridicarea MCV şi aderarea la Schengen se vor face în alţi termeni".

El şi-a exprimat speranţa, în calitate de prieten al României, că legile vor fi modificate în urma observaţiilor CCR.

Totodată, Jean-Claude Juncker a spus că nu se pune problema activării art. 7 şi că "va fi găsită o soluţie în România, nu va fi formulată aici, la Bruxelles".

La rândul său, Klaus Iohannis a declarat că "depinde în mare măsură de noi dacă avem suficientă întelepciune" să avem legi ale justiţiei modernizate şi rezonabile. "Atunci lucrurile vor fi uşor de rezolvat în problema MCV", a conchis şeful statului.

 

Preşedintele României se află miercuri la Bruxelles, ca urmare a invitaţiei care i-a fost adresată, în luna decembrie 2017, de către Preşedintele Comisiei Europene, a anunțat Administrația Prezidențială.

„După întrevederea cu Jean-Claude Juncker, Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu membrii Colegiului Comisiei. Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum şi teme de actualitate ale agendei europene vizând, în principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene.

Pe agenda întâlnirii se vor afla şi negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, securitatea externă şi internă a Uniunii şi aspecte legate de relaţiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere şi vecinătatea estică.

De asemenea, va fi discutată situația din România referitoare la modificările aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar și lupta împotriva corupției, a precizat sursa citată.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Iohannis va sublinia angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, precum şi ataşamentul ţării noastre la principiile şi valorile pe care se bazează Uniunea.