Jean-Claude Juncker și-a exprimat speranța că legile justiției vor fi modificate, avertizând că, dacă rămân în forma adoptată de Parlament, se va discuta în alți termeni de ridicarea MCV și de aderarea la Spațiul Schengen.

UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe apreciază intervenția publică a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin care acesta "recunoaște capacitatea mecanismelor democratice și constituționale din România de a lua propriile decizii, în deplin acord cu valorile europene, creând premisele unui dialog echilibrat cu autoritățile române".

"Mesajul înaltului oficial european răspunde astfel invitației la dialog lansate de Președinții celor două Camere ale Parlamentului si de actualul Prim-Ministru al României, Viorica Dăncilă, cu ocazia discursului de învestitură din Parlamentul României. Din mesajul oficialului european reiese atât dreptul României de a adera la spațiul Schengen, cât și posibilitatea ca recomandările Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) să fie îndeplinite până la finalul mandatului actualei Comisii, care expiră în anul 2019", se arată într-un comunicat MAE.

Ministerul mai apreciază că discuțiile purtate la Bruxelles relevă faptul că România a realizat în ultimele luni toate demersurile necesare pregătirii adecvate a Președinției Consiliului Uniunii Europene, având capacitatea de a exercita în bune condiții viitorul său rol.

***

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat că l-a asigurat pe Klaus  Iohannis de intenția Comisiei de a stabili un termen privind ridicarea MCV înainte de încheierea mandatului.

"E un angajament pe care mi l-am luat în urmă cu câțiva ani în fața Parlamentului European și vreau să mă țin de acest angajament", a spus Juncker, adăugând că este o chestiune de demnitate, întrucât "românii nu merită să fie tratați ca niște cetățeni de mâna a doua".

Referitor la legile justiției, președintele Comisiei a declarat:


"Statul de drept a făcut progrese remarcabile în România și nu vom accepta ca România să facă pași înapoi pe acest drum. Trebuie să fie un proces ireversibil și am încredere deplină în sistemul judiciar din România".

Juncker s-a referit și la afirmațiile unor lideri de la București privind faptul că nu e informat corect: "Am notat cu interes faptul că s-a spus că am fost prost informat, de asemenea CCR a fost prost informată ca și mine", referire la retrimiterea în Parlament a două dintre legile justiției.

Întrebat dacă discuțiile legate de legile justiției afectează intrarea în Schengen, Juncker a precizat că, "dacă legile vor rămâne așa cum au fost adoptate în Parlament, discuțiile despre ridicarea MCV și aderarea la Schengen se vor face în alți termeni".

El și-a exprimat speranța, în calitate de prieten al României, că legile vor fi modificate în urma observațiilor CCR.

Totodată, Jean-Claude Juncker a spus că nu se pune problema activării art. 7 și că "va fi găsită o soluție în România, nu va fi formulată aici, la Bruxelles".

La rândul său, Klaus Iohannis a declarat că "depinde în mare măsură de noi dacă avem suficientă întelepciune" să avem legi ale justiției modernizate și rezonabile. "Atunci lucrurile vor fi ușor de rezolvat în problema MCV", a conchis șeful statului.

 

Președintele României se află miercuri la Bruxelles, ca urmare a invitației care i-a fost adresată, în luna decembrie 2017, de către Președintele Comisiei Europene, a anunțat Administrația Prezidențială.

„După întrevederea cu Jean-Claude Juncker, Președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu membrii Colegiului Comisiei. Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregătirea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum și teme de actualitate ale agendei europene vizând, în principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene.

Pe agenda întâlnirii se vor afla și negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice și Monetare, securitatea externă și internă a Uniunii și aspecte legate de relațiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere și vecinătatea estică.

De asemenea, va fi discutată situația din România referitoare la modificările aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar și lupta împotriva corupției, a precizat sursa citată.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Iohannis va sublinia angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, precum și atașamentul țării noastre la principiile și valorile pe care se bazează Uniunea.