Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și președintele României, Klaus Iohannis au dezbătut miercuri, la Sibiu, viitorul Europei împreună cu 300 de tineri din statele membre ale Uniunii Europene.

LIVE TEXT

Întrebările tinerilor: 

  • Marius, un tânăr european: De ce ați ales Sibiu pentru Summitul informal? De ce nu au fost invitați și tinerii la Summit?

Juncker: Am propus Sibiu în septembrie 2017, am vrut să arăt că UE nu e doar Bruxelles, Paris, Berlin, realitatea europeană se întâmplă aici în sate, în orașe. 

Iohannis: De-asta suntem aici, să avem un feedback de la voi, veți fi la Summit, aveți două voci acolo, eu și Juncker. În Consilii discutăm problemele voastre, nu pe ale noastre și nici măcar pe ale partidelor noastre. Dacă vreți să fiți reprezentați de liderii potriviți în Consilii, duceți-vă la vot pe 26 mai.

  • un reprezentant al tinerilor muncitori: Cum va proteja UE mai bine tinerii muncitori?

Juncker: Am fost ministru al Muncii timp de 17 ani, a fost o perioadă fericită. Când am devenit președinte al CE, dimensiunea socială era subdezvoltată în Europa, am făcut multe lucruri despre care poate oamenii nu știu, am reformat Directiva privind muncitorii detașați, am făcut multe, dar nu e suficient, suntem abia la mijlocul drumului. 

Dacă muncitorii nu iau parte la proiectul european, nimeni nu va vota în locul lor, îi rog să voteze pe 26 mai. 

Iohannis: Potrivit statisticilor, în majoritatea statelor membre, șomajul în rândul tinerilor e mai mare decât în rândul celorlalți, undeva se fac greșeli, tinerii sunt dornici să muncească, deci sistemul are erori ce trebuie corectate. Problema e în sistemul de educație, dacă i-am pregăti pentru slujbe cerute pe piața muncii, ar găsi de muncă. Uneori sunt pregătiți pentru joburi care nici nu vor mai exista atunci când vor ieși de pe băncile școlii.

  • despre digitalizare:
Juncker: Președintele Iohannis a pus că nu e mulțumit cu tot ce se întâmplă în Europa. Nici eu nu sunt mulțumit de tot ce se întâmplă în România.
Iohannis: Asta înseamnă că suntem doi.

Iohannis: Schimbările se produc deja, dar nu suntem pregătiți. Vorbim de 5G, vine și veți vorbi cu mașina, cu telefonul, dacă nu vom face față, vom pierde. 

Personal, nu sunt mulțumit cu ce se întâmplă în UE în legătură cu acest subiect.

În România, avem internet rapid, dar dacă plecăm în străinătate, telefonul nu mai funcționează bine, suntem departe de a avea o piață unică digitală.

  • tânăr din România: Ce părere aveți despre votul de la 16 ani?

Iohannis: Sunt perfect de acord să înceapă posibilitatea de a vota la o vârstă mai mică, dar ar trebui ca și procesul de votare să înceapă mai devreme, să nu mai ajungem în situația de acum, când mergem la vot de la 18 ani și începem să învățăm despre vot la 30 de ani.

Juncker: Când eram tânăr, în regiunea mea s-a introdus votul facultativ (nu era luat în considerare) de la 16 ani. S-a constatat că tinerii votaseră la fel ca adulții. 

Jean-Claude Juncker: 

  • este al doilea dialog cetățenesc la care particip în România
  • nu am venit aici să vorbesc, ci să ascult 

+++

Klaus Iohannis: 

  • liderii trebuie să discute mai mult ca oricând cu cetățenii pentru a răspunde provocărilor generate de discursurile sau mișcările eurosceptice sau extremiste
  • cred că Summitul de la Sibiu va rămâne un moment remarcabil în istoria proiectului european, un moment simbolic de unitate și angajament în favoarea Europei 

+++

Dezbaterea încheie lucrările unui forum dedicat tinerilor din Uniunea Europeană – "Să modelăm viitorul Europei împreună!", organizat la Sibiu de Comisia Europeană.

Marți, președintele Juncker a prezentat la Bruxelles, în cadrul unei conferințe de presă, contribuția Comisiei Europene la viitorul Europei.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat o serie de recomandări de politică privind modul în care Europa își poate modela viitorul ”într-o lume tot mai nesigură și multipolară”.

Comisia a recomandat ca agenda strategică a UE pentru perioada 2019-2024 să se concentreze asupra a 5 dimensiuni principale:

  •  o Europă care protejează, deoarece, în contextul mondial actual, pacea înseamnă putere;
  • o Europă competitivă care investește în tehnologiile viitorului și sprijină cele mai importante atuuri ale noastre: piața unică, industria noastră și moneda noastră comună;
  • o Europă echitabilă care susține principiile fundamentale ale egalității, statului de drept și justiției sociale în lumea modernă;
  • o Europă durabilă care își asumă o poziție de lider în ceea ce privește dezvoltarea durabilă și combaterea schimbărilor climatice;
  • o Europă influentă care urmărește să susțină și să adapteze la provocările prezentului sistemul bazat pe norme, care ne-a fost util atât de mult timp.