Înaintea Consiliului European de iarnă, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre trei dintre temele de mare interes pentru România care se vor discuta joi la Bruxelles.

Prima temă – pandemia de COVID-19:

”Vom avea o discuție aplicată. Este evident că există o îngrijorare larg răspândită în legătură cu noua variantă a virusului, numită Omicron. Vom discuta ce se poate face în comun și, foarte important, vom discuta despre cum vom obține un vaccin nou, pregătit pentru a combate această nouă formă a virusului. Este, între timp, foarte clar pentru toată lumea, și am discutat și ieri cu alți lideri, doar vaccinarea poate să oprească răspândirea acestei pandemii. Sunt teme complicate și sper să ajungem rapid astăzi la o concluzie cum obținem acest vaccin nou și cum va fi achiziționat și împărțit între statele membre”, a declarat joi Klaus Iohannis.

Președintele a precizat că va atrage atenția ”să nu se exagereze cu măsurile de restricționare, în special când este vorba de traficul de mărfuri, despre economia europeană”, el sperând să se ajungă la concluzii pozitive în acest sens.

A doua temă - energia:

Liderii europeni vor discuta despre ”prețurile enorme la care a ajuns gazul, despre prețul mare în general la energie și despre ce se poate face”.

”Noi am luat acasă măsuri, există măsuri de compensare, și așa mai departe, însă aceste măsuri nu pot merge la infinit și trebuie să vedem de ce s-a putut ajunge la aceste prețuri mari, în condițiile în care, de exemplu, nu întreaga capacitate de transport a conductelor europene este folosită. Înseamnă că undeva trebuie analizată foarte bine piața pentru a vedea cum putem să îmbunătățim condițiile concurențiale, în așa fel încât să existe o concurență reală și să existe, evident, o protecție a consumatorului în acest sens”, a spus Iohannis.

El va pleda pentru nevoia unui act delegat, care stabilește că ”gazul și energia nucleară sunt energii bune de tranziție, dacă ne îndreptăm spre o economie verde”. 

A treia temă - a securității și a Busolei Strategice:

”Busola Strategică este un document care va stabili cum se orientează Uniunea Europeană în anii, în deceniile care vin și în zona de securitate, în zona de securitate economică și așa mai departe. Eu voi sublinia foarte clar importanța deosebită strategică a întregii regiuni a Mării Negre, importanța consolidării securității la Marea Neagră și, în același timp, importanța colaborării între Uniunea Europeană și NATO. Este nevoie de sinergie, de colaborare pozitivă și, în niciun caz, nu putem să acceptăm paralelisme între NATO și Uniunea Europeană”, a subliniat președintele.