Președintele Klaus Iohannis a anunțat că luni sau marți va desemna un nou premier, dar nu va numi un "personaj din PSD".

"Consultările vor fi continuate luni, poate și marți, într-o formulă mai restrânsă. Luni, cel târziu marți, voi desemna un prim-ministru care va veni în Parlament de Guvern. Nu voi desemna un personaj din PSD. Nu voi desemna PSD-iști pentru guvernare", a declarat Iohannis.

El a mai spus că nu vor exista tăieri de salarii și pensii.

"Este nevoie urgent de un Guvern care vine și repară greșelile făcute de PSD în economie. Și aici vreau să fac o afirmație: Nu vor exista tăieri de salarii și pensii și spun acest lucru pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a PSD-iștilor", a ținut Iohannis să sublinieze.

Șeful statului a spus că e destul de clar că ne îndreptăm spre un guvern PNL sau un guvern în jurul PNL: "Partidul Național Liberal ... a spus clar și răspicat – PNL este dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat, chiar dacă se anunță un parcurs dificil. Celelalte formațiuni care au venit toate au afirmat că vor sprijini, într-o formă sau alta, o astfel de abordare. Așa că de pe acum deja este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau un guvern în jurul PNL, urmând în zilele următoare să se clarifice aceste nuanțe".

Comentând faptul că PSD nu a venit la consultări, Iohannis a spus că "orice zi în plus cu acest guvern interimar pesedist este o zi pierdută pentru România și pentru români".

Totodată, Iohannis a afirmat că preferă un guvern politic și anticipate, dar abia după prezidențiale:

"Constituția României nu favorizează alegeri anticipate, aș putea chiar să spun că, în Constituția actuală, prevederea este făcută să inhibe alegeri anticipate. Ele se realizează foarte greu și numai cu acordul și sprijinul concret al unei majorități solide în Parlament. Ca sa fiu mai clar, în Constituție spune foarte clar: se poate dizolva Parlamentul doar dacă două propuneri succesive de prim-ministru sau două propuneri succesive de guvern pică în Parlament. Astfel de condiții se întrunesc greu. Este o problemă și sunt dispus să mă implic după prezidențiale într-o discuție așezată, corectă, onestă, cu toate partidele politice, pentru a găsi cea mai bună soluție.Al doilea motiv pentru care acum nu se poate purta această discuție: dacă – repet - dacă ar pica două propuneri pe care le-aș face în perioada imediat următoare, atunci acest Guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcție, lucru inacceptabil și de neimaginat, și ar rămâne - atenție! - în funcție până când s-ar organiza acele alegeri anticipate, adică undeva în primăvară".