Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, după o ședință cu membri ai Guvernului legată de gestionarea epidemiei de COVID-19, că nu vor fi introudse noi restricții, dar nici relaxări.

UPDATE


Guvernul Orban s-a reunit în jurul orei 19:00 pentru a adopta HG prin care starea de alertă va fi prelungită cu încă 30 de zile.

Potrivit premierului, noua HG nu va cuprinde măsurile de carantină și izolare până când Parlamentul nu adoptă legea în aces sens.

+++

”Situația epidemiologică nu este bună. Ați văzut că am avut și astăzi peste 600 de persoane care au fost detectate cu COVID-19. Este mult. Este foarte mult. Și, în acest context, dragi români, vreau să vă spun trei lucruri: protejați-vă, protejați-vă și protejați și pe alții! Purtatul măștii, păstrarea distanței sunt metode sigure pentru a opri răspândirea acestei epidemii. Respectați normele!”, a spus Klaus Iohannis.

Preșeedintele a explicat că, în aceste condiții, în care nu doar că nu scade numărul bolnavilor, ba crește, este ”evident că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile”.

”Starea de alertă va fi prelungită. Însă se vor păstra doar restricțiile care sunt acum în vigoare. Deci, nu se prevede acum introducerea de noi restricții, cum, din păcate, având această evoluție, nu poate fi vorba de a introduce noi relaxări”,a precizat Iohannis.

Pe de altă parte, președintele a subliniat că în acest context ”îngrijorător” vor fi continuate totuși măsurile care vor duce la revigorarea economică.

”Nu vor fi luate măsuri care inhibă economia. Guvernul are în pregătire – și o să prezinte la momentul oportun – noi și noi acte normative și hotărâri care pun în practică programul de revigorare economică care a fost prezentat. Revigorarea economică este extrem de importantă după această perioadă complicată prin care am trecut”, a afirmat el.

Președintele s-a referit și la Consiliul European de vineri și sâmbătă, de la Bruxelles, dedicat planului de redresare economică în UE:

”Este foarte important ca România să obțină o sumă cât mai consistentă pentru revigorarea economiei. Pentru asta mă voi lupta acolo – împreună cu mine toată echipa României. În concluzie, starea de alertă continuă. Atenție, protejați-vă, protejați-i pe ceilalți!”.