Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că nu a fost convins de motivele invocate de ministrul Tudorel Toader, astfel că nu va da curs cererii de revocare a procurorului-șef al DNA.

Într-o scurtă declarația de presă, președintele Klaus Iohannis a declarat că, ”în analiza acelorași acțiuni sau inacțiuni și în aplicarea acelorași texte legale”, ministrul Justiției și CSM au ajuns ”la concluzii diametral opuse” privind activitatea șefei DNA.

Iohannis a adăugat că nu poate ignora avizul CSM: ”Avizul CSM, după cum știm, a fost unul negativ. Prin rolul constituțional al CSM, de garant al independenței justiției, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adițional. Chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat”.

Precizând că autorul ”așa-zisului” raport care a însoțit propunerea de revocare ”consideră că acesta e o luare de poziție față de dezbaterile publice din ultimul an”, președintele a precizat că se induce percepția că evaluarea ministrului Justiției poate fi ”subiectivă”. El a mai spus că percepția e întărită și de prezența în raport a unor aspecte privind cariera lui Tudorel Toader.

Iohannis a mai subliniat că unele dintre motivele care fundamentează propunerea de revocare se bazează pe date și informații care nu sunt ”pertinente” sau exced perioada evaluată de ministru. Totodată, Toader a interpretat diferit unele decizii ale CCR. 

În concluzie, șeful statului a anunțat că nu o va revoca pe Kosevi, deoarece ”motivele de revocare nu au fost de natură să mă convingă” și ”în mare parte nici nu corespund prevederilor legale aplicabile”.