Președintele Klaus Iohannis face joi declarații, după anunțarea celui mai mare număr de îmbolnăviri cu COVID-19 în decurs de 24 de ore.

România a gestionat eficient criza sanitară în perioada stării de urgență, susține Klaus Iohannis, adăugând că pandemia ne-a pus în față tabloul a 30 de ani de eșecuri și carențe majore ce nu pot fi reparate în câteva luni.

Criza sanitară a pus ”o presiune uriașă” pe marile sisteme subfinanțate ani la rând, dar instituțiile implicate direct au reușit prin implementarea unor măsuri dure să diminueze efectele COVID-19.

”Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul personalului medical”, spune Klaus Iohannis, apreciind că a fost evitată o criză sanitară de proporții și au fost salvate numeroase vieți omenești.

Președintele mai spune că gestionarea pandemiei s-a făcut cu legi slabe și sumar croite, astfel că a fost nevoie ca legislația să fie ajustată ”din mers”. 

”Fac un apel la colaborare loială între instituțiile fundamentale ale statului, acum nu e momentul disputelor politice și al orgoliilor”, afirmă Klaus Iohannis, solicitând un ”apel unitar” al clasei politice.

El cere Parlamentului să adopte urgent cadrul de care e nevoie pentru ca autoritățile să gestioneze în continuare pandemia.

”Să nu pierdem ce am câștigat până acum”, le-a transmis președintele românilor, reamintindu-le că trebuie să respecte niște reguli simple.