Președintele a apreciat că legea care desființează învățământul în limbile minorităților din Ucraina contravine bunelor intenții reciproce.

Aflat la AG a ONU la New York, președintele Klaus Iohannis a declarat joi că, în momentul în care a aflat de adoptarea legii educației de către Rada de la Kiev și-a contramandat vizita în Ucraina.

”Anularea unei vizite prezidențiale e un semnal extrem de puternic", a subliniat Klaus Iohannis.

Totodată, Iohannis a contramandat și primirea președintelui Parlamentului ucrainean, pe care ar fi trebuit să-l primească la sfârșitul acestei luni.  

”Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluția din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunțe partenerii, și noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care - după părerea noastră - contravine bunelor intenții reciproce. Practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităților la educația în limba maternă. Pe noi ne doare în acest lucru. Avem foarte mulți români în Ucraina", a afirmat președintele.

Iohannis a mai spus că s-a întâlnit la ONU cu președintele Petro Poroșenko: ”Normal că ne-am salutat și i-am spus pe scurt aceste lucruri. I-am spus direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educației și că sunt neplăcut surprins de această evoluție, în condițiile în care domnia sa a avut o abordare, cel puțin față de mine, foarte deschisă, când vine vorba de românii din Ucraina...Și-a continuat drumul destul de îngândurat și sper să reușim să avem o abordare care permite românilor din Ucraina, în perspectivă, să-și continue învățământul în limba română", a susținut Klaus Iohannis.

La începutul lunii, Parlamentul de la Kiev a adoptat o lege prin care desființează sistemul de învățământ în limba maternă. Românii din regiunea Cernăuți și maghiarii din Transcarpatia solicită președintelui să blocheze prin veto noua lege.

Potrivit art. 7 al noii legi a educației adoptate recent de Rada ucraineană, sistemul de educație din Ucraina se va desfășura doar în limba de stat (ucraineană). Legea a fost semnat de președintele Parlamentului, care i-a trimis-o spre promulgare șefului statului.

Dacă președintele Petro Poroșenko va promulga legea, școlile actuale cu predare în limba română vor fi lichidate. La fel și cele cu predare în limba maghiară.

Miniștrii de Externe din România, Ungaria, Bulgaria și Grecia au transmis omologului ucrainean o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea și profundul regret față de adoptarea de către Radă a proiectului de Lege a Învățământului.

Miercuri, Parlamentul de la București s-a reunit în ședință comună de plen, pentru a adopta o declarație cu privire la situația minorităților din Ucraina.

Potrivit declarației adoptate, Parlamentul urmărește "cu îngrijorare și maximă atenție" evoluțiile generate de recenta adoptare în Rada Supremă a Ucrainei a legii Educației, care "limitează drastic dreptul la educație în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina, eveniment care a trezit o profundă preocupare și îngrijorare în România".

"Parlamentul adresează un apel pentru soluționarea cât mai grabnică a actualei situații, prin acțiune cu bună-credință, în spiritul cooperării, prin dialog inclusiv și respectarea strictă a standardelor europene în materia protecției minorităților naționale, a acordurilor multilaterale și bilaterale relevante, la care Ucraina este parte", se arată în document.