Președintele Klaus Iohannis l-a primit vineri pe premierul bulgar, Kiril Petkov, aflat în vizită oficială în România.

Discuțiile au vizat modalitățile de aprofundare a relației bilaterale, evoluțiile de securitate generate de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei și sprijinul acordat Ucrainei, securitatea energetică, coordonarea pozițiilor în plan regional, european și în perspectiva Summitului NATO de la Madrid, potrivit Administrației Prezidențiale.

În domeniul energiei, președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru eforturile comune la nivel european în vederea eliminării cât mai curând posibil a dependenței energetice a Uniunii Europene de Federația Rusă, conform abordării agreate la nivelul Consiliului European.

Totodată, președintele României a subliniat importanța finalizării interconectărilor energetice la nivelul statelor membre UE, mai ales în contextul dificil actual, în care Federația Rusă a stopat exportul de gaze către Bulgaria și Polonia.

Kaus Iohannis a evidențiat importanța majoră a operaționalizării rapide a interconectorului Bulgaria-Grecia și a apreciat măsurile luate recent în această direcție de statul vecin.

Cei doi înalți oficiali au accentuat importanța cooperării bilaterale și regionale, pentru a face față acestei situații complexe în domeniul energetic.

De asemenea, președintele României și prim-ministrul Bulgariei au reiterat importanța cooperării pentru atingerea obiectivelor europene în materie de combatere a schimbărilor climatice.

Cu privire la evoluțiile de securitate generate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, Iohannis a reiterat sprijinul pe care autoritățile române îl acordă Ucrainei, pe multiple planuri, în ceea ce privește susținerea acordată refugiaților ucraineni care au venit în România, prin intermediul hub-ului umanitar de la Suceava, respectiv pentru facilitarea exporturilor de produse ucrainene ca modalitate de susținere a economiei Ucrainei.

În plus, au fost discutate modalități de coordonare a măsurilor de ajutorare și de gestionare a situației.

Președintele României a abordat, totodată, și aspectele legate de sprijinul activ și cuprinzător de care Republica Moldova are nevoie.

Klaus Iohannis și Kiril Petkov au discutat și despre avansarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, apreciind că aceasta va contribui atât la consolidarea Pieței Unice, cât și la întărirea rezilienței Uniunii Europene în ansamblul său, ceea ce este cu atât mai necesar în contextul actual, marcat de crize multiple. Cei doi înalți oficiali au convenit continuarea coordonării pentru atingerea acestui obiectiv comun.