Președintele francez Emmanuel Marcon, a declarat la Chișinău că dorința R. Moldova de a adera la Uniunea Europeană este perfect legitimă, iar Franța va juca un rol important în recunoașterea eforturilor țării de a se alătura comunității europene.

La rândul său, președinta Maia Sandu a declarat că viitorul Republicii Moldova este unul european și că autoritățile de la Chișinău mizează pe sprijinul Franței în parcursul european al țării, relatează Radio Chișinău.

În conferința comună de presă a celor doi șefi de stat, Maia Sandu a declarat că integrarea Republicii Moldova este un obiectiv strategic, iar UE este principalul partener strategic, unde sunt direcționare 2/3 din exporturile moldovenești.

„Franța și Moldova au inițiat un dialog bun în domeniul combaterii corupției, inclusiv în domeniul recuperării activelor furate. Cooperarea dintre țările noastre în ultimul an a permis identificarea mai multor bunuri infracționale originare din Moldova pe teritoriul Franței. Franța este pentru noi și un partener economic important. În Moldova activează 220 de companii cu capital francez, inclusiv companii mari, cunoscute, în mai multe domenii: telecomunicații, tehnologii informaționale, sectorul agro-alimentar sau cel industrial”, a declarat președinta Maia Sandu.

Președintele francez a mulțumit Republicii Moldova că susține refugiații ucraineni și a condamnat acțiunile Rusiei în Ucraina.

Emmanuel Macron a apreciat aspirațiile europene ale R. Moldova și a spus că Franța va susține parcursul european al moldovenilor și din perspectiva faptului că țara sa deține președinția Uniunii Europene.

„Moldova a depus o cerere de aderare la UE și această dorință de a se alătura familiei europene este legitimă. Cererea va fi dezbătută peste 10 zile la Consiliul European pe 23 si 24 iunie pe baza unui aviz al Comisiei Europene care va fi remis în câteva zile. Franța va juca rolul său de președinție a Uniunii pentru a construi unitatea acesteia astfel încât să se ajungă la un compromis care să recunoască amploarea efortului înfăptuit, legitimitatea poporului moldovean să se alăture UE și să trimită în acest timpuri și ținând cont de contextul descris adineauri un mesaj pozitiv și clar la cererea formulată”, a declarat miercuri, la Chișinău, Emmanuel Macron.