Președintele cere modificarea de urgență a legislației electorale, astfel încât românii să poată vota anticipat și prin corespondență, la alegerile prezidențiale din toamnă.

UPDATE 17.35 Purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a transmis printr-un comunicat de presă că Guvernul lucrează deja la un set de măsuri privind îmbunătățirea procesului electoral.

"Domnul președinte Iohannis bate la uși deschise. Guvernul lucrează deja la un set de măsuri privind îmbunătățirea procesului electoral astfel încât toți cetățenii români să își poată exercita dreptul la vot. De asemenea, s-a constituit și o comisie parlamentară pentru modificarea legislației electorale", a transmis Fifor.

El mai spune că săptămâna viitoare urmează să fie discutat în Guvern un proiect de OUG, realizat pe baza propunerii Autorității Electorale Permanente, care conține deja modificările la care s-a referit Iohannis, respectiv votul organizat pe mai multe zile și votul prin corespondență.

"Avem o Lege a votului prin corespondență pentru alegerile parlamentare,  dar din păcate, în 2016, s-au înscris doar 8.889 de români din toate colțurile lumii, iar dintre ei au trimis votul în țară doar 4.561. Deci doar aceste metode nu sunt suficiente. Pe fond suntem de acord cu modificările propuse de președinte, deși textul trimis de dânsul către Guvern are multe ambiguități și va trebui clarificat. Cu siguranță, atât Guvernul, cât și majoritatea parlamentară vor face tot ce le stă în putință pentru a îmbunătăți legislația electorală", a mai explicat Fifor, potrivit sursei citate.

Mihai Fifor a precizat că Guvernul ia în calcul inclusiv  o suplimentare a secțiilor de votare în diaspora.  

Totodată, purtătorul de cuvând al PSD arată că, dacă președintele tot a trimis acele propuneri, "ne așteptăm ca, în calitate de șef al diplomației, își va asuma de această dată răspunderea de a determina pentru alegerile prezidențiale numărul suplimentar de secții de votare și locațiile în care să fie organizate".

 +++

Klaus Iohannis a trimis miercuri premierului și președinților celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare în care sunt prezentate în mod detaliat soluțiile privind evitarea cozilor la secțiile de vot, soluții identificate la nivelul Grupului de lucru al Administrației Prezidențiale și ”care se impun a fi introduse rapid în legislația electorală”.

Aceste soluții - transmise de cetățeni și ONG-uri - sunt: debirocratizarea procesului de votare în secțiile din străinătate, dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare, modificarea legislației electorale în privința procedurilor de urmat la închiderea secțiilor, mărirea numărului secțiilor de votare din străinătate, introducerea votului anticipat pentru alegerea președintelui României, extinderea exercitării dreptului de vot din corespondență, care există deja pentru parlamentare, la alegerile prezidențiale și la toate tipurile de alegeri.

El solicită ca un proiect de lege în acest sens să fie adoptat de Parlament în actuala sesiune parlamentară, astfel încât ”umilințele” la care au fost supuși românii din Diaspora pe 26 mai să nu se mai repete.

”Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Solicit, totodată, partidelor și formațiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală și exigențele în materie astfel încât situațiile de la scrutinul din mai să fie evitate. Dacă situația o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituționale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgență a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare", a afirmat Klaus Iohannis.

Șeful statului își dorește în viitorul apropiat un cod electoral care să unifice și să omogenizeze prevederile legale privind procesele electorale.