”Știm cine” a dat proiectul legilor securității naționale pe surse, a fost avertismentul - am putea spune în stil mafiot - al președintelui Klaus Iohannis.

Domnule Președinte, aș vrea să vă întreb despre Legile securității naționale, despre modificarea lor. A apărut o primă formă a acestor proiecte, publicate de G4Media, ce-i drept, și au stârnit îngrijorări aceste proiecte în societate, în special în ceea ce privește puterile sporite pentru serviciile secrete, imunitatea pentru ofițerii de informații, faptul că, de exemplu, președintele României va avea ultimul cuvânt în CSAT, deciziile nu se vor mai lua prin consens, că cetățenii vor fi obligați să colaboreze cu serviciile de informații și așa mai departe.

Întrebat cum vede propunerile de modificare a legilor securității naționale - publicate de G4Media - președintele Klaus Iohannis a amintit că anumite legi pe domeniul securității naționale au fost făcute la începutul anilor '90, ”când democrația a fost nouă” și ”s-a încercat să se construiască instituții moderne, europene, care respectă drepturile cetățeanului”.

”În timp, știm că lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta, a fost întocmit un proiect, câte un proiect pe aceste legi. Acum ne aflăm în faza în care avem primul draft. Acesta nu este destinat publicului larg, este un prim draft care urmează să fie analizat de Guvern, de CSAT, pe urmă de Parlament. Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că avem doar un prim draft. Aceste legi vor intra în discuția Guvernului, vor fi dezbătute, vor intra în CSAT, vor fi dezbătute, vor fi modificate”, a  spus Klaus Iohannis.

El a precizat că în Parlament, specialiștii, comisiile de specialitate vor interveni și, ”sigur, dacă anumite abordări din primul draft nu sunt bune, vor fi corectate”.

Președintele a dat asigurări că nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii securități sau o încălcare a drepturilor cetățenești: ”Astea sunt niște speculații care sunt pur și simplu eronate. Eronată este și scurgerea acestor prime forme către media, și, în final, acum am trecut de această fază”.

”Personal, mă voi îngriji ca, acolo unde draft-ul nu a avut încă o formă corespunzătoare timpurilor noastre, să fie corectat. Deci, aceste îngrijorări, la acest moment, după părerea mea, nu sunt necesare”, a mai spus Iohannis.

El nu a dorit să spună care sunt chestiunile din proiectele de lege care ”nu ar trebui să fie așa cum sunt”: ”Vă dați seama că aș alimenta speculațiile publice, ceea ce nu doresc”.