În orice condiție se negociază bugetul pentru exercițiul bugetar 2021-2027 al UE, trebuie să fie un pic mai mare decât bugetul pe exercițiul care se încheie, a declarat Klaus Iohannis, înainte de întâlnirea cu președintele Consiliului European.

”Avem așteptări legate de fondurile dedicate politicii de coeziune. Sunt mai multe fonduri care vin în această categorie, care pentru noi sunt vitale, pentru a atinge o convergență acceptabilă cât mai repede. De asemenea, pentru noi sunt foarte importante fondurile destinate agriculturii și pe aceste două capitole suntem foarte hotărâți și sunt foarte hotărât să negociez la sânge, cum se spune, ca să obținem cât mai mulți bani pentru România”, a precizat vineri, la Bruxelles, Klaus Iohannis.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a avut săptămâna aceasta întrevederi cu șefii de guvern și de stat din UE pentru a discuta despre bugetul Uniunii post-Brexit.

Klaus Iohannis a mai precizat că pentru România sunt importante și câteva condiționalități, precum flexibilitatea între fonduri. ”Este, de asemenea, important ca, de exemplu, fondul de tranziție spre o economie mai verde să nu fie parte din coeziune, ci să fie suplimentar. Sigur, astăzi am venit cu toate condițiile pe care ni le dorim noi. Va o discuție și, în final, sigur, se va trece la o fază de negociere, unde fiecare încearcă să obțină cât de mult se poate”.

Pe de altă parte, Iohannis a recunoscut că ecuația este ”extrem de complicată”, ținând cont de faptul că unele state membre plătesc mai mult decât primesc și altele primesc mai mult decât plătesc.

”Noi suntem din categoria statelor care primesc mai mult decât contribuie și încă nu s-a ajuns în niciun fel, trebuie să spun, la o înțelegere între cei care contribuie mai mult și cei care primesc mai mult. Sunt state care rămân ferm pe poziție că vor să plătească doar 1% din venitul național brut și sunt aici niște calcule care ne arată că atunci ajungem la o limită foarte, foarte mult în jos. Propunerea Comisiei, de la care am pornit discuțiile acum mai multă vreme, a pornit de la o contribuție de 1,1% și ceva. Deci, vă dați seama, dacă se coboară până înspre 1%, atunci suma totală va fi considerabilă mai mică și tăierile trebuie făcute undeva. Noi încercăm în continuare, prin negocieri, să ajungem totuși la o contribuție un pic mai mare decât 1%, ca să fie bani la dispoziție și pentru coeziune, și pentru agricultură, și pentru proiectele noi de cercetare, de Green Deal”, a explicat președintele.