Președintele Klaus Iohannis a susținut vineri o alocuțiune în cadrul videoconferinței „Charlemagne Prize Europa Summit”, organizate de Societatea pentru Conferirea Premiului Internațional „Carol cel Mare” al orașului Aachen.

„Criza generată de pandemia de COVID-19 ne-a adus în fața unei situații excepționale și a evidențiat o serie de vulnerabilități de ordin sanitar, social și economic. Este cel mai bun exemplu al faptului că oricând ne putem confrunta cu situații imprevizibile, bulversante, care pun la încercare până și construcția europeană și modul de funcționare a Uniunii Europene.Are capacitatea Uniunea de a răspunde eficient provocărilor? Acționăm împreună mai bine decât individual, ca state membre, pentru a corecta discrepanțele de dezvoltare dintre noi, menținând, în același timp, diversitatea și bogăția societăților noastre? Din perspectiva României, susțin fără ezitare o abordare pro-europeană și un răspuns pozitiv la aceste întrebări”, a susținut președintele României, în cadrul videoconferinței „Charlemagne Prize Europa Summit”, organizate de Societatea pentru Conferirea Premiului Internațional „Carol cel Mare” al orașului Aachen - panelul „Depășirea discrepanțelor din interiorul Uniunii Europene”.

Uniunea Europeană a dovedit de multe ori că ”este și rămâne un proiect solid și durabil”, dar provocările arată că adaptarea la noile realități ale contextului european și global necesită ”un proces amplu de reflecție legat de rolul Uniunii”.

În acest context, președintele a amintit de Summitul de anul trecut, de la Sibiu, unde a fost fundamentat „spiritul de la Sibiu”, axat ”pe unitate și angajament pentru o Uniune puternică, unită, care apără modul nostru de viață, democrația, statul de drept și acționează pentru binele cetățenilor noștri”.

„Această viziune asupra viitorului Europei trebuie să ne ghideze mai departe, inclusiv în dezbaterile care vor urma în cadrul Conferinței privind viitorul Europei. Pentru România, aderarea la Uniunea Europeană ne-a demonstrat puterea transformatoare a acesteia. A fost un pas istoric care ne-a permis să lucrăm împreună pentru a reduce disparitățile dintre statele membre, dar și din interiorul societăților noastre. Progresele realizate de România, în plan economic și social, al construcției democratice, reprezintă dovada clară în acest sens. Pentru noi, proiectul european este un proiect de societate, care a susținut și potențat procesele noastre de modernizare pe toate palierele. La rândul nostru, aducem o contribuție importantă construcției europene. Susținerea pentru proiectul european, evitarea diviziunilor, abordarea inclusivă în procesul decizional comunitar reprezintă o dimensiune intrinsecă a profilului României la nivelul Uniunii. Am pus în slujba obiectivului coeziunii europene primul nostru mandat la Președinția Consiliului Uniunii Europene în 2019. Suntem „prin noi înșine” o ilustrare a faptului că o Europă mai puternică și mai unită aduce beneficii tuturor, mai mult decât o Europă axată pe cercuri concentrice sau pe viteze diferite de dezvoltare și integrare. Iar tocmai răspunsul Uniunii la criza actuală reconfirmă legitimitatea acestei abordări susținute constant de România, axată pe unitate și convergență la nivel european”, a susținut Klaus Iohannis.

”În fața provocărilor curente, am învățat că trebuie să depășim divergențele. Uniunea Europeană a progresat prin implicarea și contribuția economică, socială și culturală ale fiecărui stat membru. Viziunea privind viitorul construcției europene trebuie să pornească de la ideea de unitate, solidaritate și coeziune, pe baza valorilor și principiilor democratice care stau la baza Uniunii. Valorile europene trebuie readuse în prim-planul acțiunii noastre comune. Iar aceste valori care ne unesc trebuie să depășească diferențele dintre noi”, a mai spus președintele român.