Italienii votează duminică în cadrul alegerilor anticipate în urma cărora țara va avea cel de-al 65-lea guvern de după cel de-al doilea Război Mondial. Sondajele arată un nou avânt al partidelor populiste și de extremă-dreapta.

Secțiile de vot se vor deschide la 7:00, ora locală (8:00, ora României) și se vor închide la 11:00 (12:00, ora României). Primele exit-poll-uri vor fi publicate imediat, iar numărătoarea voturilor ar trebui să se încheie luni după-amiază. 

Conform ultimelor sondaje, coaliția dintre dreapta și extrema-dreaptă se află pe prima poziție în intențiile de vot - 37% (17% pentru Forza Italia, partidul lui Berlusconi, 13% pentru Liga Nordului și restul pentru celelalte partide), urmată de Mișcarea Cinci Stele - 28%, alianța de centru-stânga - 27% (23% pentru partidul fostului premier Matteo Renzi) și mișcarea de stânga Liberi și Egali - 6%. Pragul pentru obținerea majorității în Parlament este de 40-45%, astfel că formarea unei coaliții cu o majoritate confortabilă va fi dificilă. 

Potrivit Bloomberg, există patru rezultate posibile după alegerile de duminică:

Blocaj

Niciun partid/coaliție nu obține majoritarea parlamentară. Paolo Gentiloni rămâne premier, au loc negocieri, în timp ce noul Parlament își începe activitatea pe 23 martie și își alege liderii. 

Negocierile pot dura mai multe săptămâni. "Dacă prima persoană desemnată de Mattarella (președintele italian - n.r.) să formeze o majoritate eșuează, președintele poate încerca cu altcineva și tot așa”, a explicat, pentru Bloomberg, Giovanni Tarli Barbieri, profesor de drept constituțional la Universitatea din Florența. Acesta a mai adăugat că situația s-ar putea întinde pe durata a două luni.

O coaliție formată din dreapta și extrema-dreaptă

Sondajele publicate până pe 17 februarie - termen după care legea electorală nu mai permite publicarea acestora - arată că o coaliție formată din patru partide și condusă de fostul premier Silvio Berlusconi - e singura care are șanse reale de a obține majoritatea. Berlusconi și principalul său aliat, Matteo Salvini, liderul formațiunii extremiste Liga Nordului, au ajuns la un acord, potrivit căruia partidul din coaliție care primește cele mai multe voturi propune candidatul pentru funcția de premier.

Silvio Berlusconi nu poate ocupa o funcție publică până anul viitor, în urma condamnării din 2013 pentru fraudă fiscală, astfel că președintele PE, Antonio Tajani, e ”soluția excelentă” pentru postul de premier. Fricțiunile în coaliție sunt de așteptat în condițiile în care Berlusconi și Salvini s-au contrat în mai multe rânduri în ceea ce privește viitorul Italiei în Zona Euro și reforma pensiilor. În plus, Tajani este un european convins, în timp ce Liga Nordului are un discurs eurosceptic.

Erik Jones, profesor de economie la Universitatea Johns Hopkins din Bologna, spune că, în cazul în care formațiunea lui Berlusconi va obține cele mai multe voturi, impozitul unic va fi în pericol și ar putea apărea riscul unor dispute cu Bruxellesul pe tema deficitului. Dacă Liga Nordului va fi pe primul loc revizuirea sistemului de pensii va reprezenta o problemă.

O mare coaliție

O coaliție pro-europeană formată din Partidul Democrat, aliații săi și Forza Italia. O astfel de coaliție depinde de rezultatele obținute de formațiunile conduse de Renzi și Berlusconi. Dacă democrații lui Matteo Renzi obțin sub 20 de procente - față de peste 40% în 2014 - va fi complicat să participe la o mare coaliție.

Întrebat despre posibilitatea unei alianțe, Renzi a declarat că Partidul Democrat nu va guverna niciodată alături de extremiști. Berlusconi a precizat să va fi dificil să reia legăturile cu Matteo Renzi. ”Dar lucrurile se schimbă după alegeri”, spune Tarli Barbieri. "Dacă partidele pot cădea de acord asupra unui program de guvernare, vor putea colabora. Un astfel de guvern este opțiunea cea mai puțin proastă”, preferată de investitori și de UE, consideră Roberto D’Alimonte, profesor de științe politice la Universitatea Luiss din Roma.

Un pact al populiștilor

Dacă Mișcarea Cinci Stele obține cele mai multe voturi, Luigi Di Maio va primi mandat pentru formarea guvernului, cu condiția ca formațiunea sa să aibă majoritate în Parlament sau să fie sprijinită de alte partide în legislativ. Di Maio a declarat că va propune altor partide ”un contract guvernamental”, dar a exclus oferirea de funcții în guvern.

Cele mai importante partide au declarat recent că nu vor intra într-o alianță cu Mișcarea Cinci Stele. O portiță deschisă a fost lăsat de Salvini, care a declarat în octombrie că-l va suna pe co-fondatorul mișcării, Beppe Grillo, în cazul în care coaliția de dreaptă nu obține majoritatea. Cele două partide au în comun dorința de a reforma sistemul de pensii, de a revizui tratatele europene și de a scoate Italia din Zona Euro. "Un  pact între populiști e cea mai îngrijorătoare opțiune pentru investitori”, avertizează Jones.