Jandarmul care a lovit cu pumnul mai mulți protestatari sâmbătă este anchetat de șefi, iar luni s-ar putea ajunge la o concluzie. Colegii i-au luat apărararea, dând vina pe tensiunea momentului. Dar tot ei spuneau despre cai că nu sunt un pericol.

UPDATE Sora jandarmului Răducu Șerban predă geografie în localitatea Padina, Buzău, și a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă în luna noiembrie 2016, scrie News.ro.

+++

Jandarmeria insistă să trimită trupe călare la protestele zecilor de mii de oameni. Asta deși cabalinele inspiră teamă participanților la adunări publice. Oricând se pot speria de o vuvuzea care urlă în apropiere sau de o petardă care le explodează lângă picioare.

Jandarmeria a explicat că prezența cailor impunători nu este un pericol pentru participanții la miting pentru că sunt foarte bine antrenați. Deci niciun risc.

 

„Precizăm că în niciun moment, caii prezenți la misiune, nu au pus în pericol integritatea fizică a participanților la această adunare publică, caii folosiți fiind antrenați în condiții extreme de anduranță fizică și psihică și sunt obișnuiți cu zgomote intense, cu prezența oamenilor sau cu substanțele incediare. De asemenea, aceștia sunt bine îngrijiți, în strictă conformitate cu normele în vigoare”, se preciza într-un comunicat al Jandarmeriei Române din 27 noiembrie, atunci când au fost folosiți caii pentru prima dată la proteste.

 Cu siguranță caii sunt foarte bine antrenați. Dar oamenii? Avem exemplul lui Răducu Șerban, jandarmul care sâmbătă a fost oprit de colegii săi din a lovi cu furie protestatarii.

 


Există cel puțin o problemă la Jandarmeria Română: ori caii sunt mai bine antrenați decât oamenii, ori e doar o chestiune de timp până când protestatarii vor fi loviți de caii speriați de zgomote și mulțime.

Revenind la jandarmul agresiv, trebuie amintit că este același care s-a arătat extrem de protectiv cu liderul PSD Liviu Dragnea. El chiar utilizat forța și cu jurnaliștii care încercau să îi pună întrebări lui Dragnea, proaspăt ieșit de la DNA.

Răducu Șerban a fost intervievat de jurnalista Ramona Ursu și și-a explicat violența:

 

„Dacă vedeţi toate ordinele după care ne executăm activitatea şi toate tehnicile de intervenţie pe care noi le avem şi gradualitatea folosirii forţei, cred că o să vă daţi seama că, dacă nu mai puteam face faţă folosind forţa fizică, următorul pas era să folosim tot mijloacele corporale. După aceea, sunt mijloacele intermediare şi, după aceea, armele de foc. A fost următorul grad, din momentul în care în cordonul acela nu mai făceam faţă. Era spart cordonul şi am intervenit acolo unde erau probleme.”

 Și-a pierdut mințile pe moment sau doar cumpătul?

 

„Nu-mi dau seama, în momentul acela trebuia să îndepărtăm oamenii care împingeau gardurile cu braţele. Nu am vrut să aduc imaginea asta a Jandarmeriei. M-am uitat şi eu pe imagini şi nu arată bine. Doar că sunt nişte lovituri de oprire şi atât, nu de a face rău cuiva, nu-s cu ură. Eram într-un dispozitiv, nu ştiu dacă mai sunt filmat şi în altă parte. Dar eu de foarte multe ori sunt cel cu calmul, care încearcă să discute foarte mult cu cetăţeanul şi încearcă să îi explice măsurile noastre. Eu aveam informaţii în cască că s-a aruncat cu garduri în jandarmi. Nu sunt începător, de un deceniu lucrez în Jandarmerie.”

 Toată discuția jurnalistei Ramona Ursu cu jandarmul Răducu Șerban poate fi accesată aici.

 Între timp, după ce a izbucnit scandal public pe marginea acestui subiect, Jandarmeria Română a declanșat unele verificări. 

„Există situaţii în care jandarmii din prima linie, aflaţi de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiţii meteorologice deosebite, pot fi supuşi unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera şi astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acţiuni punctuale a unui jandarm va fi stabilită de verificările interne. Explicaţiile însă sunt necesare pentru a înţelege întregul context şi a nu judeca distorsionat o misiune de ordine publică care, în ansamblu s-a desfăşurat în condiţii de normalitate, fără a exista incidente majore, persoane rănite sau distrugeri ale bunurilor publice”, precizează Jandarmeria Capitalei.