Washingtonul nu obișnuiește să fie dur la adresa prim-ministru israelian, dar Biden nu s-a conformat. Chiar dacă imediat după aceea a revenit la refuzul său normal de a părea în dezacord cu Netanyahu, scrie publicația portugheză Jornal Economico.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a afirmat că există "toate motivele" să credem că primul-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, tergiversează războiul din Gaza pentru a rămâne la putere – o critică directă și neașteptat de dură la adresa celui care până acum s-a bucurat de un sprijin aproape fără rezerve din partea Washingtonului.

Întrebat într-un interviu acordat marți revistei Time dacă acceptă acuzația adusă de unii comentatori potrivit cărora Netanyahu prelungește războiul pentru propria lui salvare politică, Biden a răspuns: "Nu voi comenta". Dar a comentat: "există toate motivele pentru ca oamenii să tragă această concluzie", a afirmat acesta.

Într-un context în care războiul din Palestina a devenit demult o problemă cu repercusiuni politice interne – și cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale americane – Biden riscă să piardă sprijinul (dacă nu l-a pierdut deja) unor segmente mai puțin conservatoare ale diasporei evreiești din Statele Unite și este clar că cele mai conservatoare sectoare au fost întotdeauna de partea republicanilor.

Netanyahu s-a confruntat de multă vreme cu această viziune din partea criticilor săi, interni și externi, dar aceasta s-a intensificat în ultimele zile, întrucât partenerii de coaliție de extremă-dreapta au amenințat că îi vor distruge guvernul dacă va menține propunerea de acord privind ostaticii, despre care el a afirmat că este acceptabil săptămâna trecută.

Netanyahu a amânat luni de zile organizarea de reuniuni strategice privind guvernarea Gazei după război, evitând să se intre în coliziune cu ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, și cu ministrul de finanțe, Bezalel Smotrich, care conduc extrema-dreaptă. Ambii au cerut ocuparea permanentă a Gazei și restabilirea așezărilor în enclavă. Netanyahu folosește argumentul potrivit căruia discuțiile despre planificarea zilei de mâine sunt exagerate înainte ca Israelul să învingă Hamasul, dar Washingtonul este împotriva acestei poziții.

În interviu, Biden a mai afirmat că Netanyahu este sub o "presiune enormă" pentru a asigura un acord referitor la ostatici: "israelienii doresc cu disperare o încetare a focului pentru a-i aduce acasă pe ostatici". Și a acceptat teza conform căreia Hamasul este responsabil pentru lipsa unui acord până acum. "Ultima ofertă pe care a făcut-o Israelul a fost foarte generoasă în ceea ce privește ce ar fi dispuși să accepte pentru eliberare, ce ar da în schimb etc.".

Președintele a ales însă să păstreze tăcerea în chestiunile care ar putea fi mai sensibile. El a refuzat, de exemplu, să comenteze faptul că Israelul a trecut, eventual, o linie roșie stabilită de americani în legătură cu ofensiva militară de la Rafah – pe care Washingtonul dorea să fie limitată. "Nu voi vorbi despre asta acum – sunt în curs de negociere cu israelienii", a declarat acesta.

Există o cale clară spre o tranziție în care statele arabe ar oferi securitate și reconstrucție în Gaza în schimbul unui angajament pe termen lung privind o tranziție către o soluție cu două state", a afirmat Biden, referindu-se la un cadru pe care Netanyahu l-a respins. "Trebuie să existe o soluție cu două state. Acesta este cel mai mare dezacord al meu cu Netanyahu", a declarat Biden.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA