Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a ales să vorbească în franceză la o conferință de presă privind UE, organizată la Florență, în Italia, argumentând că „încet, dar sigur, limba engleză își pierde importanța în Europa”.

Președintele Comisiei Europene a anunțat, la începutul unui discurs despre Uniunea Europeană și crizele prin care aceasta trece, susținut la evenimentul anual „State of the Union”, ținut la Institutul Universitar European de la Florența, că va vorbi în franceză pentru că, odată cu Brexitul, consideră că engleza își pierde importanța în Europa, potrivit The Independent.

„Încet, dar sigur, engleza își pierde importanța în Europa și Franța are alegeri în această duminică și vreau ca poporul francez să înțeleagă ce spun despre importanța UE și despre națiunile ei”, și-a argumentat, Juncker, alegerea de a-și ține discursul în franceză.

Juncker a ținut să reamintească că Brexitul nu este un eveniment neînsemnat și a promis că Uniunea Europeană va negocia cu „prietenii noștri britanici în deplină transparență”, dar dur.

„Dar nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la ideea că UE este cea care abandonează Marea Britanie. Este tocmai invers. Este Marea Britanie cea care abandonează UE, iar această diferență de statut se va simți și va trebui să se simtă în anii ce vor urma”, a subliniat președintele CE.

În același discurs, Juncker a recunoscut că decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană este o tragedie la care a contribuit și UE.

„În multe privințe, UE a făcut prea mult, în mod concret, Comisia Europeană a avut prea multe reglementări, prea mult amestec în viața concetățenilor noștri”, a spus Juncker.

În ultima perioadă a escaladat rapid un război al cuvintelor între UE și Marea Britanie. Chiar vineri dimineața, Secretarul Apărării, Sir Michael Fallon, a afirmat că negocierile pentru Brexit ar fi mai ușoare dacă oficialii Comisiei Europene și-ar fi păstrat opiniile pentru ei.

„Cu siguranță ar fi mai ușor dacă oficialii Comisiei și-ar păstra opiniile personale pentru ei și nu ar mai continua să complice ceea ce oricum va fi o negociere dificilă”, a spus Fallon.