Tomac invită companiile să se alăture procesului intentat la CJUE în cazul privind Schengen
Orice persoană juridică din România care consideră că îi e afectată activitatea și îngrădită libertatea de mișcare a bunurilor în UE se poate alătura ca parte în procesul intentat la CJUE de eurodeputatul Eugen Tomac.
"Acțiunile pe care le-am depus la CJUE ne permit să invităm persoanele juridice române să se alăture demersului nostru. Orice persoană juridică română care consideră că îi este afectată activitatea și îngrădită libertatea de mișcare a bunurilor în spațiul UE se poate alătura ca parte în proces. Companiile românești pot solicita, în cadrul acestui proces, inclusiv despăgubiri, întrucât le este îngrădit accesul pe Piața Unică Europeană printr-un abuz de putere din partea Austriei", a declarat marți europarlamentarul PMP/PPE Eugen Tomac într-o conferință de presă.
Eugen Tomac a deschis în luna februarie o acțiune împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), în legătură cu neacceptarea României în spațiul Schengen la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie 2022.
''Nu putem accepta ca un singur stat să sfideze Tratatele Uniunii Europene și legislația Schengen și să blocheze, la periferia Uniunii Europene, o națiune de peste 20 de milioane de cetățeni europeni'', și-a justificat demersul europarlamentarul român.
"În ședința JAI din 8 decembrie 2022, negocierea politică trebuia făcută în acord cu recomandările Comisiei Europene și ale Parlamentului European, care au cerut la unison admiterea tuturor celor trei state în spațiul Schengen. Consiliul însă a luat două decizii: a acceptat Croația, stat care îndeplinește criteriile din 2021, dar a respins România și Bulgaria, state care îndeplinesc condițiile de a fi acceptate în Schengen din 2011. În acest caz, regula unanimității a fost aplicată discriminatoriu, încălcându-se mai multe articole din Tratatul UE (TUE), Tratatul de Funcționare a UE (TFUE) și, de asemenea, principii fundamentale ale dreptului european", a explicat marți Tomac.
Totodată, eurodeputatul PMP a sesizat Comisia Europeană pentru a demara o anchetă, astfel încât Viena să explice de ce ignoră politica de sancțiuni contra Rusiei și sabotează UE.
El susține că Austria e unul dintre statele membre care nu respectă sancțiunile impuse de UE Moscovei.
"Conform datelor oficiale pe care le-am obținut de la Eurostat, care și-a actualizat recent rapoartele pentru anul 2022, putem observa că, deși tendința la nivelul UE este de a reduce semnificativ schimburile comerciale cu Rusia, în cazul Austriei situația este total diferită", a spus Tomac, adăugând că valoarea produselor importate în Austria din Rusia în 2022 a fost 7,333,072,139 euro, în creștere de 252% față de 2019 și de 98,53% față de 2021.
"Practic, Austria și-a dublat cifra de schimburi economice cu bunuri importate din Rusia de la începerea războiului", a spus președintele PMP: "În aceste condiții, am sesizat Comisia Europeană și am cerut să fie demarată o anchetă, astfel încât Guvernul de la Viena să explice de ce ignoră politica de sancțiuni împotriva Rusiei și sabotează Uniunea Europeană.
de G 01 Aug 2023 18:18