Un Minister al familiei după modelul celor din Ungaria și Polonia e luat în calcul la negocierile PSD-PNL-UDMR privind formarea unei coaliții guvernamentale.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri că au început discuțiile și pe structura guvernului.

"În mare, vom păstra structura actuală. Sunt discuții să ducem Cercetarea la Educație, să ducem Secretarul General al Guvernului să fie membru al Cabinetului. Am discutat câteva variante. Eu am propus să avem un Minister al familiei pentru că avem o problemă demografică, pentru politici de familie e bine să avem o structură guvernamentală. Au fost și alte propuneri, dar se creionează 20-21 de ministere", a precizat Kelemen Hunor pentru Digi24.ro.

În septembrie, Kelemen Hunor, în calitate de viceprim-ministru al României a susținut un discurs la Summit-ul Demografic de la Budapesta. Potrivit G4Media, a fost discurs similar cu al lui Viktor Orban, liderul UDMR neascuzându-și admirația față de premierul ungar.

Kelemen Hunor a spus că Occidentul global se confruntă cu o criză de valori, iar pentru rezolvare este nevoie de clarificarea valorilor de bază, de o viziune clară, de o bază solidă, de politici familiale care ”să reconstruiască țesutul necesar creșterii copiilor”.

Astăzi, eurodeputatul PNL Rareș Bogdan a evocat și el Ministerul familiei, dând ca exemplu Polonia:

”Este interesantă și propunerea cu MInisterul familiei. În Polonia, în 2016 cred, s-a înfiintat un Minister al familiei pentru a ajuta natalitatea, cu condițiile clare ca mamele să fie sprijinite”.

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, fost ministru PSD al muncii, nu crede că este cazul și nici nu s-a pus problema înființării unui Minister al familiei.

Întrebată, la Palatul Parlamentului, dacă ar fi viabilă înființarea unui nou minister, cel al Familei, Vasilescu a spus: "Nu cred că este cazul, nici nu s-a pus problema pană acum. (...) Nu știu dacă această propunere a fost făcută la modul serios sau nu", scrie Agerpres.

În aprilie anul acesta, ministrul polonez al familiei, Marlena Malag, a declarat pentru agenția PAP că, de la înființarea acestui minister, familiile din Polonia au primit 31,1 miliarde de euro în cadrul programului sprijinirea copiilor. 

Ea a recunoscut însă că obiectivul principal al programului - creșterea natalității - nu a fost atins, dar a susținut că rata ar fi fost și mai mică fără acest program.

Politicile Guvernului conservator din Polonia privind familia nu sunt lipsite de controverse, mai ales cea privind avortul. În septembrie, medicii au refuzat să întrerupă sarcina pentru a salva viața unei femei. Mai multe proteste au avut loc în orașele poloneze contra legislației anti-avort care prevede că avortul se poate face doar în cazurile de viol, incest sau când viața femeii este pusă în pericol, cu excepția cazurilor în care fătul suferă de defecte.