Cazul Caracal, cu toate implicațiile sale profunde, ne dezvăluie cât de grav este dezastrul provocat statului și cetățenilor săi de politica falimentară a partidului aflat în prezent la guvernare, a afirmat președintele, la Consiliul Național al PNL.

Președintele Klaus Iohannis și-a lansat joi seara, la Consiliul Național al PNL, proiectul prezidențial pentru al doilea mandat, scoțând în evidență eșecul guvernării PSD pe toate planurile, dar și soluțiile pentru reconstrucția României.

”Cazul Caracal, cu toate implicațiile sale profunde, ne dezvăluie cât de grav este dezastrul provocat statului și cetățenilor săi de politica falimentară a partidului aflat în prezent la guvernare. Partidul Social Democrat a trădat votul oamenilor. Niciodată nu s-a văzut asta mai bine decât acum. Eșec economic, eșec legislativ, eșec în protejarea cetățenilor. Legi pentru infractori și bani pentru clientelă! Dispreț pentru oameni și asalt continuu asupra statului român! Acesta este bilanțul guvernărilor PSD din acești ani. PSD a promovat incompetența ca politică de stat, și mediocritatea ca principal criteriu de construire a carierelor în sistemul public. Viziunea pesedistă a unui stat al pilelor și al complicităților de partid, în care doar o castă de privilegiați fac legea și își împart funcțiile și banii publici trebuie demolată”, a declarat Klaus Iohannis.

El a afirmat că, prin acțiunile sale, ale liberalilor, ale opoziției parlamentare, dar mai ales prin mobilizarea cetățenilor, s-a reușit păstrarea nealterat cursul pro-european, transatlantic și democratic al României.

 

”Pe 26 mai am primit cel mai important semnal din partea oamenilor că ne susțin în efortul nostru de a bloca distrugerea României de către un partid nociv, care și-a pierdut demult sensul și busola. A fost cel mai puternic vot prodemocrație care a marcat, la trei decenii de la Revoluția din 1989, maturizarea societății românești. Românii vor ca asaltul continuu al PSD la adresa statului de drept, dar și la adresa statului român în ansamblu, să înceteze. Românii cinstiți, care muncesc și plătesc taxe și impozite, așteaptă ca statul să funcționeze pentru ei, nu în favoarea unui grup care a pus stăpânire pe resurse și pe decizie. Românii vor autostrăzi, vor servicii medicale performante, vor egalitate de șanse și acces la o educație de calitate, vor să fie tratați cu respect atunci când interacționează cu instituțiile publice. Cetățenii au spus clar și fără echivoc ce își doresc. Acum, statul și politicienii trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor societății”,

 

a susținut Iohannis, adăugând că guvernările PSD au dus statul în punctul de a eșua și de a deveni incapabil să mai garanteze drepturile fundamentale ale cetățenilor săi.

”Noi avem obligația să repunem statul în matca sa și să redăm cetățenilor încrederea că instituțiile sunt eficiente. Este ceea ce așteaptă românii de la președintele lor și de la Partidul Național Liberal, partidul care a câștigat ultima rundă de alegeri și care, sunt convins, va câștiga toate alegerile!”, a spus Iohannis, atrăgând atenția că, din păcate, nu există un buton magic care, odată apăsat, ar reseta statul român.

”Această reașezare este obligatorie, dar este un proces de durată. Este un demers pe care vreau și trebuie să îl facem împreună, iar alături de noi vor sta toate forțele politice care împărtășesc aceleași valori. Nu va fi ușor, dar, dragii mei, nu uitați nicio clipă - cel mai important aliat pe care îl avem este cetățeanul român”, a mai spus președintele.

Klaus Iohannis vrea ca România să devină un stat funcțional, cu instituții eficiente, în slujba cetățeanului, o Românie în care ”cetățeanul este reperul suprem al bunei guvernări”: ”România trebuie să însemne încredere și respect între instituții și cetățeni, ca bază pentru inițiative, decizii, legi durabile și o economie sănătoasă.Trebuie să reclădim scara valorilor care susține dezvoltarea oricărei societăți. Reconfigurarea României nu poate fi imaginată fără promovarea asiduă a unui set de valori și principii din rândul cărora nu au cum să lipsească cinstea, încrederea, toleranța, înțelepciunea, competența, buna-cuviință ori creativitatea.Iar poporul român are din plin aceste atribute, doar că adesea dramele, tragediile, disfuncționalitățile sistemice scot la iveală ce e mai urât și tindem să credem că aspectele negative prevalează”.

El a avertizat că soluțiile pentru ca oamenii să-și recâștige încrederea în instituții presupun multă muncă și multă tenacitate.

”România poate deveni puternică și funcțională cu două condiții majore: prima, reconstrucția statului român pe fundamente corecte și, a doua, o economie sănătoasă, cu creștere durabilă, sustenabilă. Pentru succesul dezvoltării României este obligatoriu să asigurăm un mediu public funcțional, orientat către cetățean și un mediu privat competitiv”, a afirmat șeful statului.

Reconstrucția statului - o urgență

”Reconstrucția statului român este o urgență!...Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: dincolo de valori și principii, este nevoie de un audit foarte aplicat al fiecărei instituții a statului român. Structurile învechite, care nu-și mai au rostul, nu mai au de ce să fie menținute. Cei care se dovedesc că nu își fac treaba nu mai au de ce să rămână în sistemul de stat. Este atât de simplu”, le-a transmis Iohannis liberalilor, adăugând că doar un proces de reformă instituțională nu e suficient, fiind nevoie și de ”o profundă schimbare de mentalitate”, care nu se poate face fără educație.

 

”În acest domeniu, am lansat din decembrie anul trecut rezultatele Proiectului România Educată, pe care l-am inițiat tocmai pentru că învățământul nu se poate reforma de pe o zi pe alta, prin modificări legislative făcute pe picior și fără a gândi implicațiile pe termen lung. Văd România Educată ca o parte esențială a reconstrucției statului român și a depășirii etapei actuale de disfuncționalitate cronică”,

 

a declarat președintele.

În opinia sa, o altă componentă esențială dezvoltării României este mediul privat, fiind nevoie de încurajarea inițiativei private și a investițiilor.

El a subliniat că pilonii societății românești sunt și trebuie să rămână drepturile și libertățile individuale, democrația și statul de drept.

În ceea ce privește politica externă, direcțiile majore sunt aprofundarea Parteneriatului strategic cu SUA, întărirea rolului și locului României în UE și în NATO, precum și dezvoltarea celorlalte parteneriate strategice ale țării vor fi continuate cu aceeași hotărâre.

 

”Războiul va fi câștigat atunci când România va fi condusă de o echipă care crede în democrație, pro-europeană – nu doar cu președinte, dar și cu guvern și majoritate parlamentară, care să lucreze împreună, să repare ce s-a stricat și să reconstruiască speranța într-un viitor mai bun pentru români. Statul român care funcționează normal, cel pe care mi-l doresc și pe care știu că și-l doresc și românii, este acel stat în care președintele își îndeplinește atribuțiile, Guvernul își face treaba și Parlamentul dă legi bune și corecte pentru țară, nu pentru șefii de partide și clicile lor. Trebuie să începem vindecarea României de rănile adânci provocate de PSD și ALDE în acești ani”,

 

a spus Iohannis, promițând că nu va desemna niciun guvern care nu își asumă ferm dezideratele enumerate în discursul de la Consiliul Național al PNL.