Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că situația e complicată după trecerea moțiunii de cenzură, dar a anunțat că va convoca consultări cu partidele parlamentare săptămâna viitoare.

”Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul criză.Suntem într-o criză a sistemului de sănătate publică. Suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit, și ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a prețului la energie, o criză care este și europeană și globală.De lucru ar fi suficient pentru politicieni: să rezolve problema pandemiei, să rezolve problema prețurilor la electricitate. Dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noștri? Să mai adauge o criză, o criză a guvernării. În acest fel, astăzi, în Parlamentul României, a fost votată o moțiune de cenzură împotriva Guvernului care a avut succes, deci, cum se spune mai colocvial, Guvernul a picat în Parlament”, a declarat președintele Klaus Iohannis, după ce moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu a trecut.

Această situație complicată a fost generată de ”politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români”, a spus președintele, dând din nou vina pe USR, pentru că a plecat de la guvernare și a votat împreună cu PSD și AUR moțiunea de cenzură. 

În condițiile în care avem pandemie, o criză energetică și vine și vine iarna, acestea trebuie ”să fie rezolvate de cineva”, adică de Guvernul României, a explicat Iohannis.

Președintele a anunțat că va convoca consultări cu partidele parlamentare abia săptămâna viitoare, subliniind că e nevoie de maturitate și responsabilitate din partea politicienilor: ”Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate și responsabilitate”.

Guvernul Cîțu a fost "izbit". Moțiunea de cenzură a adunat 281 de voturi

Mai mult pe EurActiv »