Klaus Iohannis a depus sâmbătă jurământul de președinte al României, într-o ședință solemnă a Parlamentului, la care au participat și premierul Ludovic Orban și patriarhul Daniel.

„Preiau astăzi cu multă emoție al doilea mandat de președinte al României. Profund onorat de încrederea care mi-a fost acordată primesc astăzi această înaltă responsabilitate cu multă recunoștință și cu speranță în ceea ce privește viitorul României. Le mulțumesc concetățenilor noștri care au înțeles că votul constituie esența democrației și cel mai puternic instrument aflat la îndemână pentru a indica drumul pe care vrem ca țara noastră să îi parcurgă”, a spus Iohannis, în Parlament.

„Îmi voi dedica toată puterea și priceperea următorilor cinci ani pentru progresul națiunii române însuflețit de credința că destinul românilor rezidă în forța uriașă creatoare a neamului nostru. Înțelegând pe deplin responsabilitățile constituționale, vă asigur că voi fi președintele tuturor românilor, atât al celor care m-au votat și susținut, cât și al celor care au avut altă opțiune", a spus Iohannis în cadrul ședinței solemne în care a depus jurământul de învestitură pentru al doilea mandat.

El a adăugat că, în limitele competențelor constituționale, va face tot ceea ce stă în puterile sale pentru ca „România europeană, modernă și puternică, visul unor întregi generații pentru care românii au ridicat baricade în decembrie 1989 și proiectul pentru care au ieșit de nenumărate ori în stradă și la vot să devină realitate”.

Șeful statului a arătat că la trei decenii de la Revoluția din decembrie 1989, deși există progrese evidente, „bilanțul ultimilor 30 de ani nu este unul satisfăcător, nu se ridică nici la nivelul așteptărilor societății și este dezamăgitor în raport cu potențialul real al țării”.

De asemenea, el a amintit de proiectul „România Educată”, pe care este hotărât să îl văd pus în practică.

„Știu ce avem de făcut și voi aduce alături de mine forțele politice autentic democratice pentru ca această viziune să devină realitatea de zi cu zi a fiecărui român. Există astăzi premisele pentru ca și Președintele, și Parlamentul, și Guvernul să lucreze temeinic în direcția atingerii acelorași obiective de țară. Este o șansă extraordinară pentru dezvoltarea reală a României, suntem datori să nu o irosim! Să răspundem, așadar, cu loialitate așteptărilor a milioane de români”.

„Trebuie să depășim odată pentru totdeauna marasmul veșnicei perioade de tranziție. Prea multe generații au fost de sacrificiu! Oamenii s-au săturat, pe bună dreptate, de atâtea schimbări fără finalitate, care nu au produs rezultatele scontate. Nu ne mai putem permite să irosim prețioase șanse, valoroase oportunități și inestimabil timp! Este, așadar, momentul unei noi etape de dezvoltare a României”, a mai spus Iohannis.

Parlamentul ia act de începerea mandatului 

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a luat act de începerea celui de-al doilea mandat al președintelui Klaus Iohannis, potrivit unei declarații citite în plen de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

„Camera Deputaților și Senatul, întrunite în ședință comună la 21 decembrie 2019, în vederea depunerii jurământului de candidatul la funcția de președinte al României, a cărui alegere a fost validată de Curtea Constituțională, ținând seama de actul de validare, întocmit în conformitate cu art. 53 alin. 2 din Legea 370/2004 pentru alegerea președintelui României, (...) constatând că domnul Klaus Werner Iohannis a depus jurământul prevăzut de art. 82 alin. 2 din Constituția României, iau act de începerea exercitării de către domnul Klaus Werner Iohannis a mandatului de președinte al României”, se arată în documentul citit de președintele Camerei Deputaților. 

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a prezentat Hotărârea privind validarea alegerii președintelui României, iar ulterior șeful statului a depus jurământul de învestitură în funcție. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a binecuvântat învestitura președintelui României. 

Mandatul președintelui este de cinci ani și se exercită de la data depunerii jurământului de învestitură în funcție.