Președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă au plecat pentru aderarea României la Schengen, dar premierul olandez și-a exprimat dezacordul.

"Am subliniat sprijinul României pentru gestionarea mai eficientă a frontierelor externe ale Uniunii. În acest context, am reiterat dorința României de a adera cât mai curând posibil la spațiul Schengen", a declarat președintele Klaus Iohannis în conferința comună de presă.

"Spațiul Schengen a fost creat printr-o înțelegere care prevede și pașii de urmat și condițiile care trebuie îndeplinite. Comisia Europeană sprijină demersul de aderare al României, cum majoritatea statelor europene sunt pentru acceptarea României și de obicei se asociază și cu Bulgaria. Aceste chestiuni au fost de multe ori și pe larg dezbătute, iar evoluția pe care o vedem în momentul de față în domeniul legilor justiției cu siguranță ridică câteva semne de întrebare suplimentare. Eu sunt, totuși, moderat optimist că vom reuși să avem o legislație în materie de justiție care rezistă la o verificare atentă în final și cred că ușor, ușor toată lumea a înțeles că legislația în domeniul justiției trebuie îmbunătățită, și nu ciopârțită. Sper ca acest lucru în final să fie înțeles și de cei care au pornit cu un elan nemotivat și cu o totală lipsă de transparență acest procedeu și cred că există suficientă înțelepciune în politica românească pentru a găsi un final potrivit pentru aceste lucruri. Dar, momentan, etapa în care ne aflăm ridică mai multe semne de întrebare decât aduce certitudini", a mai declarat Iohannis.

Și premierul Viorica Dăncilă a pledat pentru aderarea României la Schengen.

"Având în vedere faptul că România îndeplinește criteriile tehnice privind aderarea la Spațiul Schengen, fapt confirmat de către Comisia Europeană, am adresat premierului olandez solicitarea de a susține România în îndeplinirea acestui obiectiv. Cred cu tărie că România merită să fie în Spațiul Schengen și că nu trebuie să legăm problematica MCV de criteriile Schengen", a declarat premierul Viorica Dăncilă, în conferința comună de la Palatul Victoria.

Ce a spus Rutte

"Evident, înțeleg pe deplin dorința României de a adera la spațiul Schengen. Olanda a făcut în permanență o legătură între această dorință și îndeplinirea tuturor cerințelor MCV-ului, Mecanismul de Cooperare și Verificare, trebuie să fim îndrumați de aceste criterii. Este o chestiune pe care o va evalua și Comisia Europeană și imediat ce o face, vom vedea care sunt pașii următori", a spus Mark Rutte la Palatul Cotroceni, răspunzând unei întrebări.

Puțin mai târziu, la Palatul Victoria, premierul olandez a fost și mai tranșant.

"Nu cădem de acord asupra tuturor punctelor, cum ar fi Schengen, e adevărat, dar suntem de acord pe multe alte chestiuni", a spus sec premierul olandez, referindu-se la proiectul european și relațiile comerciale în creștere.

Olanda se numără printre țări care s-au opus cel mai mult aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen din cauza corupției.