Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă au plecat pentru aderarea României la Schengen, dar premierul olandez şi-a exprimat dezacordul.

"Am subliniat sprijinul României pentru gestionarea mai eficientă a frontierelor externe ale Uniunii. În acest context, am reiterat dorința României de a adera cât mai curând posibil la spațiul Schengen", a declarat preşedintele Klaus Iohannis în conferinţa comună de presă.

"Spațiul Schengen a fost creat printr-o înţelegere care prevede şi pașii de urmat şi condițiile care trebuie îndeplinite. Comisia Europeană sprijină demersul de aderare al României, cum majoritatea statelor europene sunt pentru acceptarea României şi de obicei se asociază şi cu Bulgaria. Aceste chestiuni au fost de multe ori şi pe larg dezbătute, iar evoluţia pe care o vedem în momentul de faţă în domeniul legilor justiţiei cu siguranţă ridică câteva semne de întrebare suplimentare. Eu sunt, totuşi, moderat optimist că vom reuşi să avem o legislaţie în materie de justiţie care rezistă la o verificare atentă în final şi cred că uşor, uşor toată lumea a înţeles că legislaţia în domeniul justiţiei trebuie îmbunătăţită, şi nu ciopârţită. Sper ca acest lucru în final să fie înțeles şi de cei care au pornit cu un elan nemotivat şi cu o totală lipsă de transparență acest procedeu şi cred că există suficientă înțelepciune în politica românească pentru a găsi un final potrivit pentru aceste lucruri. Dar, momentan, etapa în care ne aflăm ridică mai multe semne de întrebare decât aduce certitudini", a mai declarat Iohannis.

Şi premierul Viorica Dăncilă a pledat pentru aderarea României la Schengen.

"Având în vedere faptul că România îndeplineşte criteriile tehnice privind aderarea la Spaţiul Schengen, fapt confirmat de către Comisia Europeană, am adresat premierului olandez solicitarea de a susţine România în îndeplinirea acestui obiectiv. Cred cu tărie că România merită să fie în Spaţiul Schengen şi că nu trebuie să legăm problematica MCV de criteriile Schengen", a declarat premierul Viorica Dăncilă, în conferinţa comună de la Palatul Victoria.

Ce a spus Rutte

"Evident, înţeleg pe deplin dorinţa României de a adera la spaţiul Schengen. Olanda a făcut în permanență o legătură între această dorinţă şi îndeplinirea tuturor cerinţelor MCV-ului, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, trebuie să fim îndrumați de aceste criterii. Este o chestiune pe care o va evalua şi Comisia Europeană şi imediat ce o face, vom vedea care sunt pașii următori", a spus Mark Rutte la Palatul Cotroceni, răspunzând unei întrebări.

Puţin mai târziu, la Palatul Victoria, premierul olandez a fost şi mai tranşant.

"Nu cădem de acord asupra tuturor punctelor, cum ar fi Schengen, e adevărat, dar suntem de acord pe multe alte chestiuni", a spus sec premierul olandez, referindu-se la proiectul european şi relaţiile comerciale în creştere.

Olanda se numără printre ţări care s-au opus cel mai mult aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen din cauza corupţiei.