PNL cere Guvernului să emită o ordonanţă prin care să crească numărul secţiilor de votare din diaspora, iar solicitarea de înregistrare pentru vot prin corespondenţă să poată fi depusă online. În 2015, liberalii au votat legea pe care acum o critică.

UPDATE 26/07

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, marţi, că Guvernul lucrează la un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea legii votului prin corespondenţă. În cursul acestei săptămâni propunerea urmează să fie introdusă în dezbatere publică. 

+++

Partidul Naţional Liberal a adoptat, luni, în cadrul Biroului Politic Naţional o rezoluţie prin care solicită Guvernului adoptarea şi publicarea în "cel mai scurt timp" a unei Ordonanţe de Urgenţă pentru ''modificarea Legii 208 din 2015 privind alegerile parlamentare astfel încât, pe lângă secţiile de votare din ambasade şi consulate, MAE să constituie un număr de secţii de votare cel puţin egal cu cel existent la turul II al alegerilor prezidenţiale din 2014, ţinând cont de dimensiunea comunităţilor româneşti''.

PNL vrea ca textul OUG să prevădă şi modificarea Legii 288 din 2015 privind votul prin corespondenţă astfel încât atât orice procedură de înregistrare, cât şi orice fel de cerere sau solicitare să poată fi transmisă prin poşta electronică, scrie Mediafax.

Liberalii solicită şi ca ''reglementările cu privire la secţiile de votare din străinătate, în situaţia secţiilor constituite la solicitarea a cel puţin 100 de alegători, să prevadă dreptul de vot la secţia respectivă a tuturor cetăţenilor români cu domiciliul în localitatea sau grupul de localităţi arondate acelei secţii, indiferent dacă au semnat sau nu solicitarea de constituire a secţiei''.

Reacţia PNL vine după ce foarte puţini români care trăiesc în afara ţării s-au înscris în Registrul electoral pentru a vota prin corespondenţă sau pentru a solicita înfiinţarea de secţii suplimentare.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) de luni, doar 3.613 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate au solicitat să fie înscriși în Registrul electoral.

Din cei 3.613, 2.913 au menționat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 700 au ales votul în secțiile de votare.

Şi premierul Dacian Cioloş s-a arătat, îngrijorat de numărul mic de români înscrişi în acest registru.

Săptămâna trecută, el i-a cerut noului ministru delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, să vină cât mai repede cu un set de măsuri pentru votul din diaspora.

Niciun liberal nu a votat împotriva legii

Liberalii cer Guvernului modificarea unei legi pe care au votat-o în unanimitate în Camera Deputaţilor, for decizional. 

De altfel, toate partidele au votat Legea 288/2015 privind votul prin corespondenţă. A fost un singur vot "împotrivă" din partea ALDE şi o singură abţinere - copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

În varianta adoptată în Senat, era prevăzută şi posibilitatea înregistrării online în Registrul electoral. La propunerea PSD, Comisia de cod electoral a decis eliminarea acestei posibilităţi, amendamentul fiind aprobat de plenul Camerei.