PNL cere Guvernului să emită o ordonanță prin care să crească numărul secțiilor de votare din diaspora, iar solicitarea de înregistrare pentru vot prin corespondență să poată fi depusă online. În 2015, liberalii au votat legea pe care acum o critică.

UPDATE 26/07

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, marți, că Guvernul lucrează la un proiect de ordonanță de urgență privind modificarea legii votului prin corespondență. În cursul acestei săptămâni propunerea urmează să fie introdusă în dezbatere publică. 

+++

Partidul Național Liberal a adoptat, luni, în cadrul Biroului Politic Național o rezoluție prin care solicită Guvernului adoptarea și publicarea în "cel mai scurt timp" a unei Ordonanțe de Urgență pentru ''modificarea Legii 208 din 2015 privind alegerile parlamentare astfel încât, pe lângă secțiile de votare din ambasade și consulate, MAE să constituie un număr de secții de votare cel puțin egal cu cel existent la turul II al alegerilor prezidențiale din 2014, ținând cont de dimensiunea comunităților românești''.

PNL vrea ca textul OUG să prevădă și modificarea Legii 288 din 2015 privind votul prin corespondență astfel încât atât orice procedură de înregistrare, cât și orice fel de cerere sau solicitare să poată fi transmisă prin poșta electronică, scrie Mediafax.

Liberalii solicită și ca ''reglementările cu privire la secțiile de votare din străinătate, în situația secțiilor constituite la solicitarea a cel puțin 100 de alegători, să prevadă dreptul de vot la secția respectivă a tuturor cetățenilor români cu domiciliul în localitatea sau grupul de localități arondate acelei secții, indiferent dacă au semnat sau nu solicitarea de constituire a secției''.

Reacția PNL vine după ce foarte puțini români care trăiesc în afara țării s-au înscris în Registrul electoral pentru a vota prin corespondență sau pentru a solicita înființarea de secții suplimentare.

Potrivit unui comunicat al Autorității Electorale Permanente (AEP) de luni, doar 3.613 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate au solicitat să fie înscriși în Registrul electoral.

Din cei 3.613, 2.913 au menționat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 700 au ales votul în secțiile de votare.

Și premierul Dacian Cioloș s-a arătat, îngrijorat de numărul mic de români înscriși în acest registru.

Săptămâna trecută, el i-a cerut noului ministru delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, să vină cât mai repede cu un set de măsuri pentru votul din diaspora.

Niciun liberal nu a votat împotriva legii

Liberalii cer Guvernului modificarea unei legi pe care au votat-o în unanimitate în Camera Deputaților, for decizional. 

De altfel, toate partidele au votat Legea 288/2015 privind votul prin corespondență. A fost un singur vot "împotrivă" din partea ALDE și o singură abținere - copreședintele PNL Alina Gorghiu.

În varianta adoptată în Senat, era prevăzută și posibilitatea înregistrării online în Registrul electoral. La propunerea PSD, Comisia de cod electoral a decis eliminarea acestei posibilități, amendamentul fiind aprobat de plenul Camerei.