"Ucraina trebuie să câștige acest război. Iar agresiunea lui Vladimir Putin trebuie să fie un eșec strategic", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

"Războiul din Ucraina - a declarat von der Leyen - pune în discuție întreaga ordine internațională. Acesta este motivul pentru care contracararea agresiunii Rusiei este o sarcină a întregii comunități internaționale. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe ucraineni să câștige și pentru a-și relua înapoi în propriile mâini lua viitorul. Este pentru prima dată în istorie când Uniunea Europeană oferă ajutor militar unei țări atacate. Ne mobilizăm întreaga putere economică. Sancțiunile noastre și acțiunea spontană de pedepsire a companiilor sărăcește economia Rusiei și mașinăria de război de la Kremlin", relatează Euronews.

"Trebuie să evităm să ajungem într-o altă capcană similară celei a petrolului și gazului. Nu trebuie să mai depindem de nimeni. Lucrăm pentru a securiza lanțul de aprovizionare".

Gazoductele care vor fi construite în Europa pentru a diversifica aprovizionarea și a reduce dependența de Rusia vor forma "nucleul" viitoarei rețele de hidrogen, "noua frontieră" a energiei în UE.

"Diversificarea aprovizionării noastre cu gaze este un pilon al RePowerEu – a adăugat președinta CE – în timp ce vorbim, Europa încheie noi acorduri cu furnizori de încredere din întreaga lume. În martie, am convenit cu președintele Joe Biden să creștem semnificativ livrările de gaze naturale lichefiate din SUA în Europa".

"Noile re-gazeificatoare din Grecia, Cipru și Polonia vor fi în curând operaționale, la fel și noi interconexiuni. Iar infrastructura de conectare a conductelor va forma nucleul viitoarei noastre rețele de hidrogen. Hidrogenul este noua frontieră a rețelei energetice europene", a conchis von der Leyen.

Angajamentul UE față de Ucraina

În afara sancțiunilor împotriva Rusiei și ajutorului militar acordat Ucrainei, Uniunea a semnat și un cec de 10 miliarde de euro, asistență macrofinanciară pentru Kiev, acesta fiind cel mai important pachet de ajutoare oferit vreodată de către Uniune unei țări terțe."Reconstrucția trebuie să combine investiții masive și reforme ambițioase pentru a moderniza Ucraina, administrația ei, statul de drept, independența judiciară și lupta împotriva corupției, pentru a scăpa de oligarhi".

Cerințe esențiale pentru a intra în clubul celor 27, deși, chiar dacă Zelenski a făcut solicitarea la timp, procesul va dura  cel puțin un deceniu.

Sursa: RADOR